De Wereld

In this handout picture released by the U.S. Army, a mushroom cloud billows about one hour after a nuclear bomb was detonated above Hiroshima, Japan on Aug. 6, 1945. Japanese officials say a 93-year-old Japanese man has become the first person certified as a survivor of both U.S. atomic bombings at the end of World War II. City officials said Tsutomu Yamaguchi had already been a certified "hibakusha," or radiation survivor, of the Aug. 9, 1945, atomic bombing in Nagasaki, but has now been confirmed as surviving the attack on Hiroshima three days earlier as well. (AP Photo/U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum, HO) ** NO SALES, CREDIT MANDATORY ** AP

Maandag 6 augustus

Japan herdenkt deze week de Amerikaanse atoomaanvallen op de steden Hiroshima (6 augustus 1945) en Nagasaki (9 augustus).

Dinsdag 7 augustus

Afrikaanse leiders spreken in Kampala (Oeganda) over de opstand in Oost-Congo. Buurland Rwanda ontkent de beschuldigingen van betrokkenheid.

Vrijdag 10 augustus

De begrafenis van John Atta Mills, de president van Ghana. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, woont de plechtigheid bij.

Zondag 12 augustus

Willen de Puerto Ricanen nog langer door de VS bestuurd worden? Zeggen ze ‘nee’, dan volgt later een tweede referendum over een nieuwe staatsvorm.