De rollen zijn omgedraaid

PSV versloeg Ajax in het duel om de Johan Cruijff Schaal. Met Mark van Bommel heeft PSV weer een leider in het veld die voor balans zorgt. Bij Ajax ontbreekt zo’n type momenteel.

AMSTERDAM - Vreugde bij (VLNR) keeper Przemyslaw Tyton, Kevin Strootman en Dries Mertens van PSV na het winnen van de Johan Cruijff Schaal door de 4-2 overwinning op Ajax. ANP TOUSSAINT KLUITERS

Redacteur Voetbal

Amsterdam. PSV haalde na een zoektocht van een paar jaar met Mark van Bommel dit seizoen dan toch een echte leider binnen. Ajax zag daarentegen juist aanvoerder en gangmaker Jan Vertonghen naar het buitenland gaan. En zo waren de rollen gisteravond in de snikhete Arena bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal omgedraaid. Bekerwinnaar PSV versloeg landskampioen Ajax met 4-2 en presenteerde zich als de titelfavoriet.

PSV, dat in 2008 voor het laatst kampioen van Nederland werd, begon de afgelopen seizoenen onder de toenmalige trainer Fred Rutten steeds als belangrijke kanshebber op de hoofdprijs in de eredivisie. Maar de voetbalclub uit Eindhoven strandde keer op keer in de tweede helft van het seizoen door een gebrek aan leiderschap binnen en buiten de lijnen. Ajax profiteerde de afgelopen twee seizoenen dankbaar van de inzinkingen van PSV en werd in 2011 en 2012 aan de hand van coach Frank de Boer en diens verlengstuk Vertongen kampioen.

De clubleiding van PSV haalde met de internationaal gelouterde Dick Advocaat en met Van Bommel de ontbrekende schakels binnen. De club uit Eindhoven heeft weer een gezicht gekregen en gelooft ook nu zelf heilig in een kampioenschap. Advocaat is naar Eindhoven teruggekeerd om de club naar de koppositie van de eredivisie en de lucratieve Champions League te loodsen. Binnen de lijnen neemt de 35-jarige captain Van Bommel de rol van de coach over. Daarmee valt ook een last van de schouders van spelers als Kevin Strootman en Ola Toivonen die vorig seizoen vaak te geforceerd de kar probeerden te trekken.

Technisch manager Marcel Brands bouwde afgelopen jaren zorgvuldig aan een nieuwe selectie, die nu dan eindelijk in evenwicht lijkt. In het duel om de Johan Cruijff Schaal was gisteren duidelijk te zien dat de onzekerheid bij PSV grotendeels verdwenen is. Advocaat en Van Bommel hebben niet alleen het geloof in eigen kunnen teruggebracht, maar zorgen ook voor dat beetje gif waaraan het zolang bij PSV ontbrak. De club uit Noord-Brabant was gisteren heer en meester in de Arena en hoefde zich niet eens bovenmatig in te spannen om Ajax te overklassen.

Met de controleurs Van Bommel en Strootman vóór doelman Przemyslaw Tyton en de verdedigers Atiba Hutchinson, Marcelo, Wilfred Bouma en Jetro Willems en áchter de aanvallend ingestelde Toivonen, Luciano Narsingh, Dries Mertens en Jeremain Lens werden de contouren van PSV een week voor de seizoensopening zichtbaar. Zaterdag staat een uitduel met RKC op het programma.

Advocaat kon ongestraft zonder spelers als Zanka, Erik Pieters, Stanislav Manolev, Georginio Wijnaldum, Orlando Engelaar en Tim Matavz beginnen. Waarmee direct helder wordt hoe breed de huidige selectie is. Advocaat veroorloofde zich de luxe om aankloppende talenten als Peter van Ooijen, Memphis Depay en Marcel Ritzmaier naast zich op de bank te zetten. PSV kwam alleen vlak na rust en in de slotfase even in de problemen in het verder eenzijdige duel waarin Toivonen (twee keer), Lens, Georginio Wijnaldum, Toby Alderweireld en Marcelo (eigen doelpunt) de treffers maakten.

Het contrast tussen het uitgebalanceerde PSV en het nog zoekende Ajax was groot. Frank de Boer mocht dan als excuus aanvoeren dat hij geen beroep kon doen op spelers als Gregory van der Wiel, Eyong Enoh, Christian Eriksen, Miralem Sulejmani en Derk Boerrigter – het ontbrak de Amsterdamse club vooral aan een leider. Met het vertrek van Vertonghen raakte Ajax niet alleen zijn beste verdediger kwijt, maar ook de belangrijkste speler in de kleedkamer. In de zoektocht naar een nieuwe captain kwam Frank de Boer vooralsnog terecht bij de weinig charismatische nummer tien Siem de Jong.

Ajax vormde in tegenstelling tot PSV een week voor de eerste competitiewedstrijd zondag in Amsterdam tegen AZ alles behalve een harmonieus elftal. Frank de Boer deed noodgedwongen een beroep op jongeren als Aras Özbiliz, Ricardo van Rhijn, Mitchell Dijks en Viktor Fischer. De snelle PSV’ers Mertens, Narsingh, Lens en Wijnaldum toonden verschillende keren aan hoe kwetsbaar het verdedigingsduo Toby Alderweireld en Daley Blind is.

In de tumultueuze slotfase van de wedstrijd, waarin Ajax door een knullig eigen doelpunt van Marcelo zelfs nog even op een resultaat mocht hopen, werd zichtbaar dat PSV weer een hechte eenheid vormt waarbij de spelers voor elkaar door het vuur gaan. Toen captain Van Bommel werd aangevallen door de gefrustreerde Theo Janssen doken de PSV’ers van alle kanten op om hun nieuwe leider te beschermen. Voor Ajax-aanvoerder Siem de Jong zal het lastig zijn ooit de status van Van Bommel te bereiken.

    • Koen Greven