De nieuwste Smeetssatire: Smeetsmakelijk

Mart Smeets. Foto NRC / Vincent Mentzel

Mart Smeetssatire, het ontwikkelt zich langzamerhand tot een genre op zich. De oneliners van misschien wel Neerlands meest besproken sportjournalist inspireren slimme internetters her en der tot webspeeltjes. De nieuwste aanwinst: Smeetsmakelijk.

De site, dankzij alle aandacht momenteel slecht bereikbaar, bestaat uit een knop die je uitnodigt tot een klik waarna een nieuwe gevleugelde Smeets-uitspraak verschijnt. Je kunt ervoor kiezen de verslaggever iets te laten zeggen over een zelf te kiezen persoon, gebeurtenis of sport. Dat resulteert bijvoorbeeld in de uitspraak:

“Dat knotsmalle, malle honkbal. Zo enorm lullig, vergeef me het woord. Ja. Lullig en dom.”

En dan is het natuurlijk erg verleidelijk Mart Smeets iets te laten zeggen over Mart Smeets:

“En nu, dames en heren: een mafkees. Een gigantische mafkees. Maar, een aardige mafkees. En we gaan nog eens kijken naar, en dan denkt u, wie? Ja, dames en heren, Mart Smeets.”

De clichés die de generator oplepelt worden veelvuldig gedeeld op Twitter. Eerder al werd dankzij Smeets een stoffig spel dat je al gauw associeert met bungalowparken van weleer nieuw leven ingeblazen: Mart Smeets Bingo is weinig Twitteraar of Facebooker ontgaan de laatste dagen. Het spel spreekt behoorlijk voor zich: verzamel ze allemaal.

En natuurlijk maken twitteraars dankbaar gebruik van de opgelaaide aandacht voor de clichés van Smeets:

Twitter avatar rondelouw ron de louw Vanavond bij #demart aan tafel de kampioenen kogelkoppen; discushappen en speervangen. Wat je noemt een buitengewone tafel. Senk joe!
Twitter avatar TheOllieWorks TheOllieWorks Je moet ijzer heten als het Smeets is.
Twitter avatar jonasdeponas jonasdeponas Ik werk aan een nieuw programma waarbij #deMart in een rode stoel zit en alle bankstellen thuis omdraaien zodra hij iets zegt.