Contador maakt vandaag zijn rentree, in Nederland

De schorsing van de Spaanse wielrenner Alberto Contador zit erop: vandaag start hij in de Eneco Tour.

Gilze. Alberto Contador is weer wielrenner. De dopingschorsing van de 28-jarige Spanjaard is voorbij en dat betekent dat hij weer mag starten in officiële wedstrijden. De renner van Saxo Bank maakt vandaag zijn rentree in de Eneco Tour. „Het wordt een belangrijke dag voor mij, want ik ben blij dat ik weer mag koersen”, zei Contador gisteren op een persconferentie. „Ik ga er vooral van genieten.”

Contador werd begin dit jaar met terugwerkende kracht geschorst voor een positieve dopingtest tijdens de Ronde van Frankrijk van 2010 – zijn Touroverwinning van dat jaar raakte hij kwijt. De Spanjaard heeft doping altijd ontkend. Het eten van vervuild vlees is volgens hem de oorzaak van de positieve test.

‘El Pistolero’ wil vooruit kijken, maar erkende dat de afgelopen maanden moeilijk voor hem waren. „Het was lastiger dan ik vooraf had gedacht. Soms had ik geen zin om te trainen. Maar ik heb me er overheen gezet. Ik ben een hoop illusies armer. Wielrennen is nog steeds een onderdeel van mijn leven, maar niet zoals voorheen mijn hele leven.”

In de Eneco Tour, die vandaag begint met een rit van Waalwijk naar Maastricht (203,9 km), wil Contador vooral wedstrijdkilometers opdoen. Alles staat bij hem in dienst van de komende Ronde van Spanje, die over twee weken van start gaat. Gezien het geringe aantal klimkilometers is het in de ronde door Nederland en België vooral uitkijken naar Lars Boom, Taylor Phinney en Sylvain Chavanel. In de massasprints wordt een mooie strijd verwacht tussen André Greipel, Marcel Kittel en Tom Boonen. NRC