Chipmachinemaker ASML strikt opnieuw partner

Een kleine maand na de miljardeninvestering van Intel in ASML stapt een tweede grote klant in de Nederlandse chipmachinefabrikant. TSMC uit Taiwan koopt voor 838 miljoen euro een belang van 5 procent in ASML.

Het succesvolle bedrijf uit Veldhoven – naar schatting 75 procent van alle chips wordt gemaakt met machines van ASML – werkt aan een nieuwe technologie om chips kleiner en sneller te maken. Na Intel zal nu ook TSMC investeren in deze nieuwe technologie. Op termijn zal dat leiden tot 1.200 nieuwe banen.

Voor ASML heeft deze samenwerking als voordeel dat het de kosten van de ontwikkeling van nieuwe technologie niet alleen hoeft te dragen. De investering van TSMC past in het ‘customer co-investment program’ van ASML. Het bedrijf biedt grote internationale klanten, voornamelijk chipproducenten uit de Verenigde Staten en Azië, de ruimte te investeren. De participanten betalen voor 1,4 miljard euro mee. Bovendien verzekert ASML zich op voorhand van de afzet van machines die de nieuwe chips kunnen produceren. Voor klanten van ASML is de deal interessant omdat ze als aandeelhouders profiteren van toekomstige winsten van ASML.

Het in Veldhoven gevestigde ASML, in 1984 gestart als joint venture met Philips, heeft maximaal 25 procent van het aandelenkapitaal voor het investeringsprogramma beschikbaar gesteld. Daarvoor worden nieuwe aandelen uitgegeven, zodat de bestaande aandeelhouders hun belang zien verwateren. Ter compensatie stelt ASML een extra dividenduitkering in het vooruitzicht.

Het Amerikaanse Intel meldde op 9 juli dat het voor 2,2 miljard euro 15 procent van de ASML-aandelen koopt. Na de 5 procent die TSMC koopt, is 5 procent van de aandelen voor het investeringsprogramma over. ASML zegt over dat belang in gesprek te zijn met andere klanten.