Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

CDA wil opheldering van Rosenthal over bevrijding Jeroen Oerlemans

De fotograaf Jeroen Oerlemans werd in Syrie ontvoerd door een Jihadistische strijdgroep en na een week bevrijd door het Vrije Syrische Leger (FSA). Foto Hollandse Hoogte / Jeroen Oerlemans

Het CDA heeft Kamervragen ingediend over de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de bevrijding van de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans in Syrië. Uit de reconstructie van NRC Handelsblad bleek afgelopen weekend dat de Turkse inlichtingendienst hierin een cruciale rol speelde.

Nadat Oerlemans door vier gewapende strijders het land was uitgevoerd lichtte de Turkse inlichtingendienst de Nederlandse overheid in over de reddingsactie. Oerlemans bevond zich toen op Turks grondgebied.

Op donderdagavond 26 juli zei minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) bij Nieuwsuur dat Oerlemans vrijgekomen was. Aanwezige journalisten in Turkije vinden die uitspraken “enigszins voorbarig”.

Het ministerie had nog helemaal geen contact gehad met Oerlemans

NRC-redacteur Huib Modderkolk schrijft in de reconstructie:

Journalisten bij de grens verbazen zich over de uitzending. Is het zeker dat de twee journalisten vrij zijn? [...] Er was nog geen direct contact geweest tussen Oerlemans en het ministerie. Bovendien had de Turkse inlichtingendienst de journalisten die bij de bevrijding aanwezig waren verzocht te wachten met publicatie tot 12 uur de volgende dag.

Ook Britse media bleven terughoudend met het publiceren van de eveneens vrijgekomen Britse journalist John Cantlie. Een van de aanwezige Nederlandse journalisten: “Juist van een overheid verwacht je volledige zorgvuldigheid in dit soort zaken.”

Waar de Brit John Cantlie de volgende ochtend direct werd opgewacht door een Britse diplomaat, waren Nederlandse diplomaten niet in het grensgebied aanwezig om Oerlemans na zijn bevrijding op te vangen. Pas de volgende middag werden twee medewerkers vanuit Ankara ingevlogen.

Knops: is er zorgvuldig gehandeld?

CDA-Kamerlid Raymond Knops wil onder meer van minister Rosenthal weten op basis waarvan hij deze uitspraken deed in Nieuwsuur en of deze het lopende proces van vrijlating hebben beïnvloed. Ook vraagt Knops zich af of het klopt dat de Turkse geheime dienst om geheimhouding tot de volgende dag had gevraagd en of in deze zaak “de grootst mogelijke zorgvuldigheid” is betracht.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Lees de volledige reconstructie van de ontvoering van Oerlemans hier terug in de digitale editie van NRC Handelsblad (voor abonnees).