Bewijs gewist, agent bestraft

Een agent die bewijsmateriaal wiste van een mogelijke mishandeling door hem en collega-agenten in Eindhoven wacht straf. „Vandaag wordt bekeken wat voor stappen we tegen de agent nemen”, zegt een woordvoerder van het korps Brabant Zuid-Oost. Het korps wacht op afronding van het onderzoek van het Bureau Interne Onderzoeken.

Na afloop van het dancefeest Sneakerz in Eindhoven werd dj Thomás Goethals – artiestennaam The Flexican – in de nacht 28 op 29 juli gearresteerd in de binnenstad. Volgens de politie omdat hij niet aan de kant wilde gaan en tegen een politiewagen sloeg. Goethals stelt dat er een politieauto over zijn voet reed en dat hij daar een opmerking over maakte. De aanhouding die volgde was volgens Goethals en diverse omstanders dermate hardhandig dat hij gewond raakte.

De zaak kreeg veel aandacht toen op internet een filmpje werd gepubliceerd van de nachtelijke aanhouding, gemaakt met een mobiele telefoon. Nadat Goethals vorige week zondag werd vrijgelaten verschenen ook foto’s op internet van zijn gezicht onder de blauwe plekken.

Een 46-jarige vrouw die tegelijkertijd werd opgepakt voor belediging van de agenten die Goethals arresteerden, zei dat ze ook een filmpje van de vermeende mishandeling met haar mobieltje had gemaakt. Dat filmpje zou daarna door een agent zijn gewist.

De politie Brabant Zuid-Oost ontkende het wissen van het filmpje aanvankelijk. Tot vrijdag, toen het korps in een verklaring liet weten dat uit intern onderzoek bleek dat een agent het filmpje wel degelijk verwijderde van de telefoon van de vrouw. Volgens de agent gebeurde dat „bij het uitzetten van de telefoon en onder druk van omstandigheden”.

„Jaja”, reageert VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. „Zoiets is mij nooit overkomen. Dit had niet mogen gebeuren. Punt.”

In een schriftelijke reactie zegt de korpsleiding dat zij het „betreurt” dat de agent het filmpje heeft gewist. „Wij keuren dit niet goed.” De vrouw heeft het bedrijf Digital Investigation ingeschakeld om te kijken of het gewiste filmpje nog terug te halen is. Zowel de vrouw als dj zei vorige week aangifte te gaan doen tegen de agenten, maar het korps heeft die nog niet ontvangen.