Zware aanslag van Al-Qaeda in Jemen

De dood van zeker 45 mensen bij een zelfmoordaanslag in het zuiden van Jemen heeft zaterdag de binnenlandse terreurkoers van het regionale Al-Qaeda-filiaal onderstreept. De verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag in het stadje Jaar werd meteen opgeëist door Ansar al-Shari’a, een van de namen waarvan Al-Qaeda-op-het-Arabisch-schiereiland zich bedient.

„Dit was een inleidende operatie”, zo meldde een man die zich identificeerde als woordvoerder van de groep zich in een telefoongesprek met het persbureau Reuters. „De volgende zal groter zijn.”

Bij een groot offensief van het Jemenitische leger, gecoördineerd door het Amerikaanse leger, werden de sunnitische extremisten eerder dit jaar verjaagd uit hun bolwerken in Jaar en Zinjibar in het zuiden van Jemen, waar ze ‘islamitische kalifaten’ hadden uitgeroepen. Maar ze hergroepeerden zich verder noordwaarts. In een eerste grote zelfmoordaanslag als wraak voor het legeroffensief werden eind mei zeker honderd militairen in de hoofdstad opgeblazen. Later werd de commandant van de legeroperatie door een zelfmoordterrorist gedood.

De Verenigde Staten beschouwen de Jemenitisch-Saoedische Al-Qaeda-alliantie als de gevaarlijkste Al-Qaeda-organisatie. De groep heeft diverse pogingen ondernomen om aanslagen op westerse doelen te plegen die op het laatste moment werden verijdeld. In Jemen zelf had de organisatie haar gebied uitgebreid, profiterend van de machtsstrijd tussen toenmalig president Ali Abdullah Saleh en verschillende tegenstanders, die voor een machtsvacuüm had gezorgd. Saleh moest in februari aftreden. Enkele maanden later volgde het offensief tegen Al-Qaeda.

De aanslag in Jaar was gericht op een rouwplechtigheid waarvoor zich tribale strijders hadden verzameld die het legeroffensief tegen Al-Qaeda in het gebied steunen. Vier dagen eerder waren vijf mensen gedood bij een eveneens aan Al-Qaeda toegeschreven aanslag op een politiepost in Jaar. (Reuters, AFP)