Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Zomergast Jolande Withuis krijgt migraine-aanval - uitzending gestaakt

Zomergast Jolande Withuis wapperde veelvuldig met een waaier vlak voordat de uitzending werd afgebroken.

De aflevering van Zomergasten is vanavond voortijdig gestaakt nadat zomergast Jolande Withuis last kreeg van een opkomende migraine aanval.

Presentator Jan Leyers meldde dat Withuis onwel was geworden en in de coulissen moest bijkomen. Twee reservefilmpje werden gestart, maar daarna moest Leyers de avond voortijdig afbreken.

“Ik kom zojuist uit de kleedkamer. De migraine-aanval wordt erger en het is niet mogelijk om het gesprek voort te zetten. Het is doodzonde en het is niet anders. We gaan de uitzending voortijding afbreken en de keuzefilm van Jolande Withuis uitzenden.” - Zomergasten-presentator Jan Leyers

Peter van Ingen, eindredacteur van Zomergasten, zegt tegenover nrc.nl dat de redactie het “betreurt” dat het nodig was de uitzending te staken “en Jolande Withuis betreurt het het meest”.

“Na een half uur kreeg ze last van hoofdpijn en die ging snel over in een migraine-aanval. Ze vroeg een pilletje om het te verminderen, maar dat werkte niet. Toen hebben we moeten besluiten de uitzending te staken. Ze rust nu uit, maar van een migraine-aanval ben je echt wel even van de wereld. Daarom kunnen we vanavond niet meer verder gaan.”

Volgens Van Ingen wordt gekeken naar de mogelijkheden om “de komende weken of maanden” de uitzending opnieuw te doen.

Bekijk hieronder de (afgebroken) uitzending van Zomergasten terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update 0.20 uur: op de website van Zomergasten is de volgende mededeling geplaatst:

Jolande Withuis wil iedereen bedanken voor de vele meelevende reacties en beterschapswensen. Jolande is nu op weg naar huis. De migraine-aanval heeft doorgezet en zij heeft nog even tijd nodig om te herstellen. De redactie overlegt met haar en met de Publieke Omroep over een geschikte mogelijkheid om de uitzending op een ander tijdstip een vervolg te geven.

Withuis derde Zomergast

Withuis was de derde gast van dit seizoen en is socioloog. Ze werkt sinds 1999 als onderzoeker voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Toen bekend werd dat ze dit jaar één van de gasten was zei ze tegen NRC Handelsblad:

“Ik vind het een grote eer dat ik ben gevraagd. Toen ik ging nadenken wat ik allemaal zou willen laten zien, kwam er meteen van alles in me op. Kunst, muziek… het was zoveel dat ik gekscherend aan de redactie heb gezegd dat ik het liefst twee avonden zou willen vullen. [...] Ik denk niet dat ik de avond aan één thema ga wijden. Ik wil graag allerlei mooie en ontroerende fragmenten laten zien.”

TV-recensent van NRC Handelsblad Hans Beerekamp over het staken van het programma vanavond:

Twitter avatar Hansbeerekamp Hans Beerekamp Dit was de eerste #zg12 met Leyers die ik zag: wat een voortreffelijk gesprek, goede formuleringen en timing. Graag herkansing voor JolandeW

TV-recensent van De Volkskrant Jean-Pierre Geelen:

Twitter avatar jpgeelen Jean-Pierre Geelen Wel doodzonde: het leek de eerste echt geslaagde #ZG van dit seizoen te worden.