Zeiler Pieter-Jan Postma grijpt net naast het brons

Pieter-Jan Postma in actie tijdens de tiende race in de Finn-klasse. Hij greep vandaag net naast het brons. Foto Reuters / Pascal Lauener

Zeiler Pieter-Jan Postma is er net niet in geslaagd om een olympische medaille te bemachtigen. De Nederlander lag in de medal race van de Finn-klasse op koers voor brons, maar werd in de laatste meters door twee boten gepasseerd. In het klassement eindigt hij als vierde op slechts drie punten van een bronzen plak.

Postma begon matig aan de medal race, maar begon daarna aan een goede inhaalrace. Hij klom op naar de derde plaats en hield daarmee zijn achterstand op concurrent Jonathan Lobert, winnaar van de afsluitende race, binnen de perken. In de laatste honderd meter ging het echter alsnog mis voor de 30-jarige Fries.

Het goud werd een prooi voor Ben Ainslie. De Brit is daarmee de meest succesvolle Britse zeiler ooit. Jonas Hogh-Christensen moest zich tevreden stellen met zilver.

Bekijk de ontknoping van de Finn-klasse

Westerhof en Berkhout naar plaats twee

Zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout eindigden in de vijfde race van de 470-klasse op de tweede plaats. De tweevoudige wereldkampioenen klommen daardoor van de derde naar de tweede plaats in het klassement. De achterstand op de Britse leiders Hannah Mills en Saskia Clark bedraagt slechts een punt

    • Lex Boon