Jolande Withuis wil ‘dolgraag’ aflevering Zomergasten voortzetten

Zomergast Jolande Witholt wapperde veelvuldig met een waaier voordat de uitzending moest worden afgebroken.

Het is een unicum in de Nederlandse televisiegeschiedenis: een live uitgezonden interviewprogramma dat vroegtijdig moet worden afgebroken. Na amper anderhalf uur moest presentator Jan Leyers de uitzending van Zomergasten staken wegens een migraine-aanval van gast Jolande Withuis.

Withuis, die sinds 1999 als onderzoeker voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) werkt, had het overduidelijk warm tijdens de uitzending. Ze wapperde veelvuldig met een waaier. Na vijfkwartier verscheen Leyers zonder Withuis in beeld en vertelde dat de socioloog “even niet lekker” was geworden. Twee reservefilmpjes werden gestart. Even later moest de presentator de uitzending definitief afbreken. Dat ging als volgt:

De eerste twee afleveringen van Zomergasten kreeg Jan Leyers flink wat kritiek. Vooral de aflevering van vorige week met Micha Wertheim verliep moeizaam. Vanavond kregen de Vlaamse presentator én gast juist volop lof. Op Twitter werd dan ook volop getreurd om het vroegtijdig afbreken van de uitzending.

TV-recensent van NRC Handelsblad Hans Beerekamp meldde:

Twitter avatar Hansbeerekamp Hans Beerekamp Dit was de eerste #zg12 met Leyers die ik zag: wat een voortreffelijk gesprek, goede formuleringen en timing. Graag herkansing voor JolandeW

TV-recensent van De Volkskrant Jean-Pierre Geelen:

Twitter avatar jpgeelen Jean-Pierre Geelen Wel doodzonde: het leek de eerste echt geslaagde #ZG van dit seizoen te worden.

Kijk hieronder de afgebroken uitzending van Zomergasten terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Aflevering Zomergasten van Uitzending Gemist gehaald

Update 9.27 uur: De uitzending is vanochtend van Uitzending Gemist verwijderd. Volgens Peter van Ingen, eindredacteur van Zomergasten, is de uitzending even ‘on hold’ gezet.

“We kunnen ons voorstellen dat het materiaal voor Jolande niet prettig is om te bekijken. We vinden het daarom netjes om eerst met haar te bespreken of ze de uitzending wel of niet online wil hebben. We willen het nu even tot rust laten komen.”

Op de vraag waarom de afgebroken aflevering dan in eerste instantie wél op Uitzending gemist is verschenen, antwoordt Van Ingen dat hij niet weet hoe dit technisch is gegaan. De eindredacteur heeft Withuis vanochtend nog niet gesproken, maar vertelt dat Withuis nog twee uur na de afgebroken uitzending in Hilversum is gebleven.

“Ze heeft gerust en geslapen. We hebben haar nog een hotel aangeboden, maar uiteindelijk is ze met haar man naar huis gegaan.”

De redactie streeft ernaar om op een later moment alsnog de Zomergastenavond met Jolande Withuis af te maken, maar een datum is nog niet bekend. “We willen niets liever dan de uitzending afmaken en ook Jolande wil dat dolgraag.”

Greep uit de reacties op Twitter

Nog een greep uit de reacties op Twitter op de uitzending van gisteravond:

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Oh jeeh, wat akelig #zomergasten
Twitter avatar abdelkabenali abdelkader benali @FemkeHalsema het was wachten op het eerste slachtoffer; zomergasten doet steeds meer aan als uitputtingslag
Twitter avatar adkoppejan Ad Koppejan Leef mee met de tijdens Zomergasten onwel geworden Jolande Withuis. Tot nog toe interessante fragmenten en… http://t.co/rABNMTpx
Twitter avatar woukevscherrenb wouke van scherrenbu Withuis moet in de herkansing! #zg12
Twitter avatar GVerbaan Georgina Verbaan Beterschap mevrouw Withuis! Komt u het nog eens proberen? Want het was zo’n fijne avond? #zg12
Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Ah kijk, Withuis zat dus echt onwel te worden. Vond het al zo gek hoe ze gewoon maar doorpraatten. Wat ontzettend vervelend voor haar #zg12