Spoorboekje Spelen dag 9: alles draait vandaag om die ene afstand, om Usain Bolt

Usain Bolt prepareert zich voor zijn seriewedstrijd op de 100 meter. Foto Reuters / Eddie Keogh

Ja, vandaag is de dag waar elke sportliefhebber naar heeft uitgekeken. Usain St. Leo Bolt moet de show stelen en zijn bravoure waarmaken op de finale van de 100 meter sprint. Maar de concurrentie is hongerig, zo niet moordend. De Jamaicaan heeft titelprolongatie vanavond niet zomaar binnen, of toch..?

Gisteren geraakte Bolt tijdens de series niet onder de 10 seconden. Landgenoot Yohan Blake was sneller en toonde zich de laatste weken bovendien in ogenschijnlijk betere vorm dan de wereldrecordhouder en winnaar van het goud in 2008. Het Jamaicaanse trio wordt vanavond vanaf 19.50 uur in de halve finales gecompleteerd door Asafa Powell die gisteren de eindstreep eveneens sneller wist te vinden dan Lightning Bolt.

Twitter avatar YohanBlake Yohan Blake So far so good. I take it one by one.

Maar waar hij al niet gerust mocht zijn vanwege met name Blake, ziet Bolt uit Amerikaanse hoek ook twee belagers komen. De Amerikaan Ryan Bailey was gisteren de snelste man in 9,88 seconden. Justin Gatlin, acht jaar geleden goud in Athene, bleef in 9,97 eveneens onder de tien seconden.

Wie is die Bailey ‘opeens’? Geen eigen website, geen Twitter, een schamele wiki; eigenlijk alleen dit. Hij brak zomaar een PR dat al twee jaar stond en kwam in de trials van de VS niet verder dan een 9,93: toch goed voor plaatsing voor de Spelen. Wordt Usain Bolt echt nerveus van Baileys 9,88 van gistermiddag? Kijkt u zelf eens naar Bolts race van gisteren:

Is dit een man die de lightning uit zijn ogen sprint om zich te plaatsen voor de finale der finales? Herinnert u zich nog het gemak waarmee hij in Peking al uitlopend en rondkijkend tot dat nieuwe wereldrecord van 9,69 kwam? Ja, Bolt is nu weer vier jaar ouder, maar toch nog steeds pas 25.

Blake (22), Powell (29), Gatlin (30) en Bailey (23) - en vergeet ook niet voormalig wereldkampioen Tyson Gay (29) - maken een fraai rijtje namen en zullen er alles aan doen om Bolt te laten werken voor zijn goud. Harder dan in Peking. Maar of hij daar van onder de indruk is..? Eén ding is zeker: miljoenen mensen zitten vanavond om 22.50 uur naar een beeldscherm te turen om rechtstreeks te zien wie de snelste man ter wereld is. Nog even de geschiedenis in vogelvlucht over dit heldennummer der atletieksport op de Spelen:

En wij kijken in het bijzonder ook naar Churandi Martina in het oranje. Slaagt hij er net als vier jaar geleden in de finale te halen waarin hij toen nét buiten het podium viel? Halve finales vanaf 19.50 uur.

Spekken de Nederlandse zeilers de kas met medailles?

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe domineert al de hele week en won gisteren de vijfde van zeven races die tot nu toe zijn gehouden. De overmacht is zó groot dat hij vandaag vroegtijdig kan cashen.

En daar blijft het niet bij. Pieter-Jan Postma gaat bij de medal race in de Finn-klasse ook voor eremetaal. De dertigjarige Fries klimt al dagen gestaag in het klassement en heeft zich opgewerkt tot de derde plek. Goud en zilver lijkt vandaag buiten bereik en de strijd om het brons ligt zeker nog open. Aan motivatie ontbreekt het in elk geval niet vanmiddag:

Twitter avatar PieterJanPostma PieterJan Postma Wat een NL support, dankbaar voor alle gave & lieve berichten. PoWeR voor morgen stroomt mn lichaam binnen. #keepinfocus

Is Murray Federer nu wél de baas op het heilige gras?

Nog geen maand geleden verloor Andy Murray de Wimbledonfinale van Roger Federer. Vandaag staan ze rond 15.00 uur opnieuw tegenover elkaar op het heilige gras. Mogelijk is de druk op Murray nog groter dan enkele weken terug, maar Federer weet anderzijds dat hij waarschijnlijk voor het laatst één van de twee nog ontbrekende hoofdprijzen in zijn kast kan bijzetten.

Behalve olympisch goud mist de Zwitser nog de Davis Cup. In de halve finale speelde hij vrijdag een ware marathonpartij tegen Juan Martin Del Potro met in de laatste set een score van 19-17. Murray was in twee sets klaar met Novak Djokovic. Een meeslepend duurgevecht om goud dient zich aan.

De proloog van vandaag op Wimbledon enkele weken geleden:

En dan verder nog…

De olympische marathon wordt vanmiddag rond het middaguur gelopen door de vrouwen. Speciale aandacht voor de Nederlandse loopsters Lornah Kiplagat en Hilda Kibet.

Bij het baanwielrennen gaat Willy Kanis nog één keer op voor een medaille. Op de teamsprint en keirin liep het op niets uit. Vanochtend om 11.00 uur is er de individuele sprint. Ook Yvonne Hijgenaar komt in actie.

Springruiters Gerco Schröder, Jör Vrieling, Maikel van der Vleuten en Mark Houtzager komen vanaf 12.00 uur in actie voor Nederland in de landenwedstrijd. Om vijf uur beginnen de hockeymannen aan hun topper tegen Duitsland. Beide wonnen hun eerste drie wedstrijden en een gelijkspel is voor Oranje genoeg om groepswinnaar te worden.

Bekijk het volledige programma van dag 9 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Jules Seegers