Minstens zeven doden bij schietpartij Sikh-tempel Wisconsin

Gewapende agenten bij de Sikh-tempel in Oak Creek, Wisconsin. Foto AP / Jeffrey Phelps

Bij een Sikh-tempel in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft zich een schietpartij voorgedaan. Daarbij zijn zeven doden gevallen, onder wie de schutter.

De man opende het vuur tijdens een dienst in de Sikh-tempel in Oak Creek, Wisconsin. De schutter schoot vier mensen binnen de tempel dood, twee andere werden buiten neergeschoten. De politie heeft de schutter uitgeschakeld. Tijdens een vuurgevecht tussen de politie en de schutter raakte een politieagent gewond.

Volgens het belangrijkste ziekenhuis in de regio zijn drie slachtoffers in kritieke conditie binnengebracht. Onder deze slachtoffers bevindt zich de politieagent. De identiteit van de andere slachtoffers is niet bekend gemaakt.

Het gebied rondom het gebouw afgezet en de pers wordt op afstand gehouden. De lokale zender WISN hangt met een helikopter in de lucht en zendt live uit. De stream is hier te bekijken.

 

FBI: "Binnenlands terrorisme"

Anders dan bij de  recente schietpartij in Colorado beschouwt de FBI deze zaak als "binnenlands terrorisme", zo heeft een woordvoerder van de veiligheidsdienst bekend gemaakt. Tatoeages op het lichaam van de schutter zouden daartoe aanleiding geven, schrijft Los Angeles Times. De status van "binnenlands terrorisme" impliceert dat de dader politieke motieven zou hebben. Over de identiteit en het motief van de dader is overigens nog niets bekend gemaakt.

"Sinds 9/11 700 meldingen van discriminatie jegens Sikhs"

Sikhs zijn volgelingen van een Indiase goeroe uit de vijftiende eeuw. Het geloof stamt uit Punjab, een gebied tussen Pakistan en India. Wereldwijd zijn er 27 miljoen Sikhs, in de VS heeft het geloof 500.000 aanhangers.

Mannelijke sikhs dragen een baard en een tulband. Volgens woordvoerders van de Sikh-gemeenschap worden zij daarom vaak verward met moslims. De Amerikaanse belangenbehartiger Sikh Coalition meldt tegenover persbureau Reuters dat er sinds de aanslagen van elf september meer dan 700 incidenten van geweld of discriminatie jegens Sikhs bij hen zijn gemeld. Het exacte aantal incidenten is volgens Sikh Coalition niet vast te stellen, omdat de FBI in hun statistieken geweld en discriminatie jegens Sikhs zou scharen onder geweld en discriminatie jegens moslims.

Soepele wapenwetten in Wisconsin

Wisconsin kent soepele wapenwetten. Er is geen limiet gesteld aan het aantal vuurwapens dat per keer wordt aangeschaft, noch aan het aantal wapens dat men mag bezitten, aldus persbureau Reuters.

Na de schietpartij in Colorado is discussie ontstaan over de wapenwetgeving in de VS.