Nieuwe klimaatstudie: extreme zomers gevolg van opwarming aarde

FILE - In this Wednesday, Aug. 3, 2011 file photo, Texas State Park police officer Thomas Bigham walks across the cracked lake bed of O.C. Fisher Lake in San Angelo, Texas. A combination of the long periods of 100-plus degree days and the lack of rain in the drought-stricken region has dried up the lake that once spanned over 5400 acres. The year 2011 brought a record heat wave to Texas, massive floods in Bangkok and an unusually warm November in England. How much has global warming boosted the chances of events like that? Quite a lot in Texas and England, but apparently not at all in Bangkok, according to new analyses released Tuesday, July 10, 2012. Researchers calculated that global warming has made such a Texas heat wave about 20 times more likely to happen during a La Nina year. (AP Photo/Tony Gutierrez)
FILE - In this Wednesday, Aug. 3, 2011 file photo, Texas State Park police officer Thomas Bigham walks across the cracked lake bed of O.C. Fisher Lake in San Angelo, Texas. A combination of the long periods of 100-plus degree days and the lack of rain in the drought-stricken region has dried up the lake that once spanned over 5400 acres. The year 2011 brought a record heat wave to Texas, massive floods in Bangkok and an unusually warm November in England. How much has global warming boosted the chances of events like that? Quite a lot in Texas and England, but apparently not at all in Bangkok, according to new analyses released Tuesday, July 10, 2012. Researchers calculated that global warming has made such a Texas heat wave about 20 times more likely to happen during a La Nina year. (AP Photo/Tony Gutierrez) Zo lag vorig jaar het O.C. Fisher Lake in San Angelo in Texas erbij. Foto AP / Tony Gutierrez

De extreme hitte en droogte in de Verenigde Staten, Europa en andere regio’s in de laatste jaren is waarschijnlijk het gevolg van opwarming van de aarde. Dat blijkt uit onderzoek van een groep vooraanstaande klimaatwetenschappers.

Volgens James Hansen, directeur van het Goddard instituut voor ruimtevaartwetenschappen van de NASA, is klimaatverandering verantwoordelijk voor de droogte in Texas en Oklahoma vorig jaar, als ook voor de hittegolf in 2010 in Rusland en de Europese hittegolf in 2003 waarbij tienduizenden mensen het leven lieten.

In de Amerikaanse krant The Washington Post stelt Hansen dat de situatie vandaag al erger is dan we twintig jaar geleden gedacht hadden. Toen de VS in 1988 getroffen werden door een langdurige hitte- en droogtegolf die de maïsoogst verwoestte, verklaarde Hansen voor het congres dat dit het broeikaseffect in werking was en dat de voorspellingen somber waren. In The Washington Post zegt hij nu: “Ik moet wat opbiechten, ik was te optimistisch”.

‘Mijn verwachtingen zijn waarheid geworden’

Hansen:

“Mijn verwachtingen over de stijging van de temperatuur wereldwijd zijn waarheid geworden. Maar ik ben er niet in geslaagd om te bestuderen met welke snelheid de gemiddelde temperatuur zou moeten stijgen om bij te dragen aan extreme weersomstandigheden.”

Als de aarde in de toekomst verder opwarmt, zouden extreem hete zomers de norm kunnen worden en bijdragen aan extreme droogte en overstromingen, aldus de onderzoekers.