Murray verslaat Federer en pakt het olympisch goud

Andy Murray na de winst op Roger Federer. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Een kleine maand geleden lukte het Andy Murray niet in de finale van Wimbledon: winnen van Roger Federer. Vandaag revancheerde de Britse tennisser zich. Op hetzelfde gras als een maand geleden pakte hij de gouden medaille in drie sets: 6-2, 6-1, 6-4.

Voor Murray, die nog geen grandslamtoernooi won, is het zijn eerste grote succes. De zege van Murray is een streep door de rekening voor Federer, die met een gouden medaille in het enkelspel de kroon op zijn loopbaan had willen zetten. De Zwitser was vier jaar geleden in Beijing de beste in het dubbelspel met landgenoot Stanislas Wawrinka.

Het is de zestiende gouden medaille voor gastland Groot-Brittannië tijdens deze Spelen.

Geen enkele moeite met Federer

Murray had geen enkele moeite met Federer, die alleen bij 2-2 in de eerste set een breekkans had. Het was evenwel Murray die toesloeg en vervolgens snel uitliep. Het uitzinnige publiek zag hem na een uur en 56 minuten zijn eerste wedstrijdpunt met een ace benutten.

Murray heeft weinig tijd om van zijn gouden plak te genieten. Hij komt straks alweer in actie in het gemengd dubbel met Laura Robson. De Wit-Russen Victoria Azarenka en Max Mirnyi zijn daarin de tegenstander.

De strijd om het brons in het enkelspel werd gewonnen door Juan Martin del Potro. De Argentijn versloeg de Serviër Novak Djokovic met 7-5, 6-4.

    • Lex Boon