PSV verslaat Ajax en wint Johan Cruijff Schaal

De Olympische Spelen zijn nog vol in gang, maar in eigen land is het voetbalseizoen vandaag ook begonnen. PSV won in de traditionele openingswedstrijd om de Johan Cruijff Schaal met 4-2 van Ajax.

Ola Toivonen scoorde twee keer. Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum maakten de andere doelpunten voor de Eindhovense club. Toby Alderweireld was trefzeker namens Ajax, dat ook nog PSV’er Marcelo in eigen doel zag schieten. Voor PSV is het de achtste keer dat het de trofee in de wacht weet te slepen, één keer meer dan Ajax.

Al snel 2-0

PSV leek de wedstrijd na ruim tien minuten al min of meer beslist te hebben. Toivonen kopte al in de derde minuut raak uit een corner van Dries Mertens, Lens maakte er snel daarna met een fraaie lob 2-0 van. Ajax, dat door het ontbreken van onder anderen Christian Eriksen, Derk Boerrigter en Miralem Sulejmani flink gehavend was, kwam kort voor rust door een rake kopbal van Alderweireld toch terug in de wedstrijd.

Ajax ging aan het begin van de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, maar zag PSV scoren. Na goed voorbereidend werk van Jetro Willems tekende Toivonen voor zijn tweede goal van de avond. Nadat de paal Ajax had behoed voor een vierde tegengoal, maakte Marcelo de wedstrijd met een knullig eigen doelpunt toch weer spannend.

De slotfase leverde nog wel een opstootje, maar geen grote kansen meer op. In blessuretijd stelde invaller Wijnaldum de eerste prijs voor Dick Advocaat sinds zijn terugkeer bij PSV definitief veilig.

    • Lex Boon