Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Gouden plak kan windsurfer Van Rijsselberghe niet meer ontgaan

Dorian van Rijsselberghe hoeft dinsdag alleen de starten in de laatste race om het goud te grijpen. Foto AP / Francois Mori

Hoewel de medaillerace nog moet worden gevaren, kan windsurfer Dorian van Rijsselberghe de gouden medaille in de RS:X-klasse niet meer ontgaan. De Nederlandse vlaggendrager is na negen races in de RSX-klasse niet meer in te halen voor de concurrentie.

Van Rijsselberghe moet dinsdag alleen van start om de vierde gouden medaille voor Nederland definitief binnen te halen. Hij moet dinsdag nog wel van start gaan in de medal race.

Bekijk de reactie van Dorian van Rijsselberghe: “Het is ongelofelijk, ik had er niet van durven dromen.”

Tiende race niet meer van belang

De 23-jarige Van Rijsselberghe zegevierde voor de kust van Weymouth in de negende race. Zijn Britse rivaal Nick Dempsey en Toni Wilhelm uit Duitsland kunnen hem daardoor niet meer voorbijstreven, ondanks de dubbele punten in de medal race. Vanmiddag wordt ook nog de tiende race gevaren, maar omdat het slechtste resultaat weggestreept mag worden, laat Van Rijsselberghe die race schieten.

Zes van de negen races voor Van Rijsselberghe

De Texelaar was vanaf de eerste race ongenaakbaar. Hij schreef zes van de negen races op zijn naam en werd daarnaast twee keer tweede en een keer derde. De wereldkampioen van 2011 treedt in de voetsporen van Stephan van den Berg, die in 1984 de olympische titel veroverde.

Van Rijsselberghe bezorgt Nederland de vierde gouden plak. Wielrenster Marianne Vos en zwemster Ranomi Kromowidjojo (twee keer) gingen hem voor.