Deze fotograaf legt inwoners van New York vast, elke dag weer

Een plan had hij niet toen hij naar New York kwam. Maar hij wist wel dat hij graag foto’s maakte. Brandon Stanton wandelt elke dag door de straten van New York, waar hij foto’s maakt van iedereen die hij maar tegenkomt.

In de zomer van 2010 is het fotoblog Humans of New York geboren. Ondertussen staan bijna vijfduizend portretten en vijftig verhalen online.

De 28-jarige Stanton begon ooit als beurshandelaar, nadat hij drieduizend dollar aan studentenlening inzette voor een weddenschap dat Barack Obama president zou worden. Met succes. Een vriend regelde vervolgens een baan voor ‘m bij de Chicago Board of Trade. Wat goed begon, eindigde slecht. Na drie jaar handel werd Stanton de laan uitgestuurd.

Nu is het New York wat de klok slaat. Dag in dag uit trekt Stanton er met zijn Canon (voor de liefhebber: EOS 7D) op uit voor bijzondere beelden en verhalen. Met meer dan 190.000 volgers op Facebook en 80.000 op Tumblr zet hij de onbekende stedelingen die hij fotografeert op een podium.

    • Marije Willems