Usain Bolt prolongeert titel in olympisch record - Edith Bosch mept flessengooier

Usain Bolt viert zijn gouden medaille op de 100 meter. Foto AFP / Eric Feferberg

Usain Bolt heeft zijn olympische titel geprolongeerd. De Jamaicaanse sprinter snelde naar 9,63 seconden, een nieuw olympisch record en slechts vijf honderdsten boven zijn eigen wereldrecord.

Achter Bolt werd zijn landgenoot Yohan Blake in 9,75 tweede, de Amerikaan Justin Gatlin pakte in 9,79 de derde plaats. Churandy Martina, de Nederlander die zich verrassend wist te plaatsen voor de finale, werd in 9,94 seconden zesde. Daarmee bleef de Curaçaoënaar drie honderdsten boven zijn Nederlands record uit de halve finale. Martina moest ook de Amerikanen Tyson Gay (9,80) en Ryan Bailey (9,88) voor laten gaan.

Bolt maakt verschil met lange passen

Bolt was niet razendsnel uit de startblokken, maar maakte zoals gebruikelijk het verschil met zijn lange passen. Pas in de laatste twintig meter kwam hij echt los bij de concurrentie. Martina, die beter is op de dubbele afstand, moest het van zijn tweede vijftig meter hebben. Het verschil met de meeste mannen voor hem was toen echter al te ver opgelopen.

Richard Thompson van Trinidad en Tobago werd in 9,98 zevende. Asafa Powell raakte geblesseerd en hinkte in 11,99 over de streep.

Let ook op de eerste seconde van de video. Vlak achter baan vijf stuit er een vanuit het publiek gegooid flesje op de baan. En dan heb je pech als vermoedelijke dader pech als judoka Edith Bosch achter je zit:

Twitter avatar edithbosch Edith Bosch Een dronken gast voor mij gooit een flesje op de baan!! IK HEB HEM GESLAGEN…. Ongelofelijk!! #boos #respectloos

Richards-Ross wint goud op 400 meter

Bij de vrouwen werd de 400 meer vandaag gewonnen door de Amerikaanse Sanya Richards-Ross. De Amerikaanse snelde naar een tijd van 49,55 seconden. Ze bleef daarmee Christine Ohuruogu, die haar titel uit Beijing verdedigde, voor. De Britse bleef ondanks een sterke laatste honderd meter op 49,70 steken. DeeDee Trotter zorgde ervoor de de Verenigde Staten ook brons wonnen. Zij finishte in 49,72.