Zwarte Zaterdag vol fileleed voor Nederlandse vakantiegangers

Op de Franse snelwegen stond vandaag begin van de middag meer dan 750 kilometer file. Foto AFP / Philippe Desmazes

Nederlandse vakantiegangers hebben vandaag in Frankrijk een van de drukste dagen van het jaar op de Franse snelwegen meegemaakt. Op het hoogtepunt rond één uur stond er 765 kilometer file, sindsdien nemen de files langzaam maar gestaag af, meldt de ANWB. Ook in Oostenrijk en Italië was het druk op de weg, in Duitsland viel het fileleed mee.

Het grootste knelpunt op de Franse snelwegen vormde zaterdag de A7 door de Rhônevallei, meldt persbureau Novum. Bij Valence reed het verkeer over een lengte van tachtig kilometer stapvoets. Wie vervolgens de A9 naar Spanje pakte, moest nog een aantal malen op de rem.

Ook op de A10 van Parijs naar Bordeaux en op de A75 door het Centraal Massief naar het zuiden was het volgens de ANWB aansluiten. De wachttijd voor de Mont Blanctunnel richting Italië liep op tot ruim twee uur. Ook bij de San Bernardinotunnel op de A13 werd het geduld van automobilisten soms flink op de proef gesteld.

Twitter avatar ANWB ANWB Het is #zwartezaterdag. Denk na wanneer je vertrekt, tank op tijd en hou het internet goed in de gaten. Fijne vakantie! http://t.co/ue6kZLog

Drukte bij wegen naar Salzburg en Adriatische kust

In Oostenrijk was het vooral raak op de A10 van Villach naar Salzburg en op de A11 voor de Karawankentunnel naar Slovenië. Bij de Fernpas liep de wachttijd soms eveneens flink op.

Verder trokken in Italië honderdduizenden vakantiegangers richting de Adriatische kust, waardoor files ontstonden op de A1 en A14 van Milaan en Bologna naar Rimini. Ook stonden er files op de A22 van Modena naar Brenner bij Verona en Rovereto.

Gevreesde files bij Beieren blijven grotendeels uit

In Duitsland verliep de vakantie-uittocht zonder al te veel problemen. Gevreesde files bij Beieren bleven grotendeels uit. Wel kregen terugkerende Nederlandse vakantiegangers zaterdagochtend te maken met een forse file op de A3 van Keulen naar Arnhem door werkzaamheden tussen Duisburg en Oberhausen. Rond Hannover en Hamburg stonden eveneens files.

    • Pim van den Dool