Zij: ‘Crisis? Merken we niets van’

Wilma Peelen (53), samen met haar echtgenoot Jaap directeur-grootaandeelhouder van Sneeboer & Zn.

„Toen we de zaak net hadden overgenomen, stonden we heel vaak op tuinbeurzen om het bedrijf meer bekendheid te geven. Door de week produceerden we het gereedschap, in het weekend verkochten we het. Ik zou nu niet meer weten hoe we dat zouden moeten doen. Maar op die manier hebben we veel interessante mensen uit de tuinwereld ontmoet en groeide ons bedrijf. Nu verkopen we vooral via speciaalzaken en per postorder. Onze klanten zijn tuinliefhebbers en mensen die beroepsmatig tuinieren. Catherine Deneuve, Elton John en Andy Gibb hebben ook wel eens een bestelling geplaatst, maar dat zal wel voor hun tuinpersoneel zijn geweest.

„Met zoveel familieleden in het bedrijf lopen werk en privé natuurlijk wel eens door elkaar. Het is heel fijn dat onze werknemers daardoor bovengemiddeld betrokken zijn bij het bedrijf. Maar je moet er niet aan denken dat je je familieleden zou moeten ontslaan. Gelukkig gaat het heel goed met Sneeboer. Van de crisis merken we niets. Duitsland is de grootste markt, op de voet gevolgd door de VS. En onlangs hebben we een eerste order uit India gekregen.

„We proberen al ons gereedschap uit in onze eigen tuin. Verder krijgen we veel reacties en suggesties van beursbezoekers. Regelmatig krijgen we een verzoek om een speciaal stuk gereedschap te maken voor iemand. Als we er dan brood in zien, gaan we het op grotere schaal maken. We maken nog steeds alles zelf, met de hand, in eigen smederij, hier in Bovenkarspel-Grootebroek, waar het in 1913 allemaal begonnen is.”

    • Friederike de Raat