Zederik: vrijwilligerswerk, tuinieren en kerkbezoek

Stadse mensen zijn soms een beetje bang voor Zederik. „Dan zeggen ze: ‘Wij gaan niet naar de kerk. Worden we hier dan met de nek aangekeken?’”, vertelt makelaar Gerco den Oudsten (30) achter zijn stuur. „‘Nee hoor’, zeg ik dan tegen die klanten. Op zondag is het hier wel rustig. Maar niet dat je niks mag doen.”

Ook op een donderdag in vakantietijd lijkt Zederik een stilleven. Het plein voor het gemeentehuis is nog leeg als een boer om acht uur ’s ochtends een krat bier bij de supermarkt haalt. Naast de A27 in de verte hoor je vooral duiven. Dezelfde snelwandelaarster passeert drie keer tijdens een rondrit met makelaar Den Oudsten.

„Zederik is op en top Hollands platteland”, vindt hij. Er staan sprookjesachtige woonboerderijen waar ooit boeren woonden. Een dorp als Ameide heeft oude herenhuizen met uitzicht op de Lek. Lexmond is opgetuigd als een kerstboom voor de vijfjaarlijkse Feestweek. Natuurgebied de Zouweboezem is klein, maar je kunt er ’s zomers wel een bruine kiekendief zien vliegen.

Toch gaat het niet goed met de lokale woningmarkt. Sinds 2008 heeft Den Oudsten de huizenprijzen met zo’n 4 procent per jaar zien dalen. „Het werk is nu uitdagender. Maar als het lukt, is de waardering van klanten ook groter.”

In de gemiddelde WOZ-waarde is de malaise echter niet zichtbaar. In Zederik steeg de woningwaarde dit jaar met 0,7 procent. Terwijl het aantal verkopen in het peiljaar zelfs daalde.

Woningcorporatie Goed Wonen, die ruim 1.100 van de circa 5.000 woningen in Zederik bezit, tekende bezwaar aan en is met de gemeente in overleg. „De discussie gaat onder meer over de taxatie van de uitrusting”, zegt financieel manager Gerrit van Elburg van Goed Wonen. „Wij denken dat de keukens, badkamers en toiletten in onze sociale huurwoningen minder luxe zijn dan in huizen van particulieren.”

De gemeente heeft een technische verklaring voor de gestegen WOZ-waarde. In 2009 begon de bouw van de eerste 127 huizen in een meerjarenplan. De oplevering was vóór 1 januari 2011, de peildatum voor de WOZ-taxaties in 2012. De gemiddelde waarde van de nieuwbouw steeg in één klap van 1,5 tot ruim 3 ton.

Een aannemelijk verhaal, vindt de Waarderingskamer, de toezichthouder op de WOZ-taxaties van gemeenten. Zonder de nieuwbouw zou er sprake zijn van een daling van de woningwaarde met 1,4 procent, volgens deze instantie.

Als Zederik niet bouwt, krimpt de gemeente, concludeert een marktonderzoek van dit jaar. Jongeren trekken weg om te studeren of te werken. Voor startende gezinnen ontbrak het de afgelopen jaren aan een passend woningaanbod. Bouwen is puzzelen in Zederik. Uitbreiding is wettelijk begrensd door de ligging in het Groene Hart.

„De bewoners van Zederik houden van tuinieren, vrijwilligerswerk en kerkbezoek”, concludeert het marktonderzoek. Er zijn veel zelfstandigen, weinig alleenstaanden. „Én”, benadrukt wethouder Goof Bos van wonen en financiën, „binnen dertig autominuten zijn ruim een half miljoen arbeidsplaatsen bereikbaar en ben je in hartje Utrecht.”

Zederik zou alles hebben voor autochtonen én import: lokale inwoners die geborgenheid zoeken en stadse gezinnen die rust willen.

Per jaar wil Zederik 75 woningen bouwen. Het grootste project is De Weide in Meerkerk. Hier moeten 166 huizen komen, ten westen van de watertoren die als een raket boven het dorp uitsteekt. De laatste bouwfase is voorlopig uitgesteld.

„In de volksmond heeft het gewoon ‘De Nieuwbouw’”, zegt Den Oudsten. „Er zijn eigenlijk geen wijknamen in Meerkerk.” De nieuwbouw verkoopt hij meestal aan mensen die uit Zederik komen. „Stedelingen kiezen eerder voor een mooi boerderijtje of een herenhuis. Twee-onder-een-kap vind je overal.”

    • Eppo König