Wereldvoedselprogramma stuurt voedselhulp naar Noord-Korea

Grote delen van Noord-Korea werden vorige maand getroffen door zware overstromingen. Foto Reuters via DPRK Red Cross Society

Het Wereldvoedselprogramma stuurt een eerste lading voedselhulp naar Noord-Korea naar aanleiding van de zware overstromingen die vorige maand grote schade aanrichtten in het gesloten land.

Bijna 120 mensen kwamen om door de overstromingen en meer dan 84.000 mensen zijn dakloos volgens de VN-organisatie. In een verklaring laat het Wereldvoedselprogramma weten de Noord-Koreaanse slachtoffers in eerste instantie met ’400 gram maïs per dag voor de komende veertien dagen’ te willen voorzien. Het is echter nog onduidelijk wanneer de voedselhulp Noord-Korea zal bereiken.

NAAST GEBREK AAN VOEDSEL OOK DRINKWATER ERNSTIG VERVUILD

In een aantal delen van Noord-Korea zijn de landbouwgrond en infrastructuur door de overstromingen ernstig beschadigd, wat het toch al zo grote voedselprobleem in het stalinistische land nog verder verergert. Er is ook veel behoefte aan schoon drinkwater in Noord-Korea, omdat veel waterbronnen als gevolg van de overstromingen door rioolwater zijn vergiftigd.

Naast de VN zijn ook internationale hulporganisaties al bezig om acties voor Noord-Korea op touw te zetten. Zo maakte het Internationale Rode Kruis donderdag bekend een bedrag van 300.000 dollar beschikbaar te stellen voor de slachtoffers van de overstromingen.

VOEDSELTEKORTEN AL LANGER GROOT PROBLEEM VOOR NOORD-KOREA

Noord-Korea heeft al lang te kampen met voedseltekorten omdat de dictatoriaal geleide planeconomie niet voldoende voedsel voor de eigen bevolking kan produceren. In een VN-rapport dat vorige maand werd uitgegeven staat dat waarschijnlijk zo’n twee derde van de 24 miljoen Noord-Koreanen een chronisch voedseltekort heeft. In de jaren negentig kwamen al honderdduizenden Noord-Koreanen om door de honger.

    • Hans Klis