Waar kun je lekker eten, slapen en buiten zijn? Deze week het strandrestaurant van Marco Westmaas

.

Ter Heijde aan zee is misschien wel de minst mondaine badplaats van Nederland. In 2010 is er een extra duinenrij aangelegd, maar nog is het onbegrijpelijk dat mensen hier durven wonen, in die kleine huisjes vlak achter de duinen. Bij stormvloed en springtij lijkt het beste heenkomen het penthouse van Hotel Elzenduin. Dat ligt aan de ene kant van de strandopgang, aan de andere kant ligt een strandtent. Tot dit voorjaar waren ze allebei van Marco Westmaas. Hij begon in 2003 op het strand met biefstuk, saté en friet, totdat hij vijf jaar geleden geen biefstuk, saté en friet meer kon zien, en ging koken met yuzu, lupine en vadouvan. Vadouwat?, dacht de badgast in zijn zwembroek, en vertrok. Daarvoor in de plaats kwamen culi’s in gestreken hemden en linnen broeken, al mag je ook in korte broek aan tafel.

Eten: umami

Dit voorjaar nam de Fletcher-keten het hotel over. Het strandrestaurant bleef in handen van Marco Westmaas, de eigenwijze kok die Japanse citroenen, vlinderplanten en gefermenteerde kruiden op het strand durft te serveren. Nergens in Nederland vind je zoiets bijzonders zo dicht bij de vloedlijn.

Westmaas serveert twee menu’s van maximaal zeven gangen (à 95 euro), waarvan je ieder gerecht ook à la carte kunt eten. Westmaas gebruikt veel umami, de uitgesproken hartige ‘vijfde’ smaak. Er staat weinig vlees op de kaart , wel veel bloemen en planten. Het eten is heel verfijnd zonder aanstellerig te zijn. De zeebaars is gewoon een fantastische, precies goed gebakken moot zeebaars. En de chocola! Westmaas kookt licht, de porties zijn bescheiden, maar die chocola en daarna die macarones en minicitroentaartjes bij de koffie, zijn fataal.

Slapen: functioneel

Hotel Elzenduin is geen bijzonder hotel, maar hoe heerlijk is het als je na het eten alleen maar het duin hoeft over te klimmen om in je bed te kunnen rollen. De gangen in het hotel worden geschilderd, en we hopen dat er ook nieuwe vloerbedekking komt. De kamers zijn functioneel. Beter dan slechte kunst is geen kunst aan de muur, maar hier is werkelijk niets decoratiefs te vinden. Of het moet de muurverf zijn, in de kleuren van het strand en de zee. De badkamer ziet er nieuw uit, de kantelramen kunnen wijd open, wat fijn is als je de warmste nacht van het jaar hebt uitgekozen.

Elzenduin noemt zich een designhotel, we nemen maar aan dat bedoeld wordt dat het interieur strak en modern is. In het hotel kun je overigens ook eten, en dat kan verwarrend zijn, blijkt op recensiesites, want niet iedereen weet dat dit niet het restaurant van Marco Westmaas is. Ontbijten (helaas zonder vers sap) doen we met de schuifdeuren open, terwijl de zilte zeelucht binnenwaait.

Buiten: onder een dekentje

De Fletcher-keten biedt fiets- en wandelarrangementen, met picknicktas en routekaarten. En je zou met een bootje door het Westland kunnen varen. Maar de beste reden om in Ter Heijde te zijn, is het strand. We kwamen aan het einde van de middag aan, en kennelijk staan in de meeste huishouden in het Westland nog steeds om zes uur de pannen op tafel, want we reden tegen de file in en om zeven uur was het strand nagenoeg leeg. In de verte zien we de havens van Rotterdam, en de torens van Den Haag, maar het strand van Ter Heijde is ouderwets kneuterig. De fijnste manier om hier buiten te zijn is om vanaf het terras van Westmaas, met een dekentje van de zaak omgeslagen, naar de ondergaande zon te kijken.

Restaurant Elzenduin Beach reserveren (lunch en diner): tel. 0174 242590Hotel Elzenduin www.hotelelzenduin.nl, tel. 0347 750478, kamers vanaf 44,50 euro.

    • Martine Kamsma