VN-lidstaten veroordelen Veiligheidsraad om Syrië

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in overgrote meerderheid de Veiligheidsraad veroordeeld omdat ze geen einde heeft kunnen maken aan het geweld in Syrië. Het komt niet vaak voor dat de Veiligheidsraad kritiek krijgt van de assemblee.

De Algemene Vergadering, waarin alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties een zetel hebben, nam de niet-bindende resolutie aan met 133 stemmen voor, 12 tegen en 31 onthoudingen. Rusland, China, Iran, Cuba, Noord-Korea en Wit-Rusland stemden tegen de resolutie, die volgens westerse diplomaten moest laten zien dat hoe weinig steun China en Rusland hebben voor hun veto’s in de Veiligheidsraad, waarmee ze Syrië beschermen tegen sancties.

De resolutie drukte ook „ernstige bezorgdheid” uit over de escalatie van het geweld in Syrië en betreurde „het falen van de Veiligheidsraad om overeenstemming te bereiken over maatregelen die ervoor zorgen dat de Syrische autoriteiten haar besluiten naleeft”. De Syrische regering werd eveneens veroordeeld wegens het gebruik van zware wapens tegen burgers, onder wie 9-jarige kinderen.

Er is veel frustratie over het gebrek aan actie van de Veiligheidsraad. Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan kondigde donderdag aan dat hij na vijf maanden zijn vredesmissie in Syrië opgeeft. Hij zei dat zijn missie was gestuit op de tegenwerking van het Syrische regime, de groeiende gewelddadigheid van de rebellen en de structurele verdeeldheid van de Veiligheidsraad, waar China en Rusland met veto’s sancties tegen Syrië telkens blokkeren.

De Syrische VN-ambassadeur Bashar Ja’afari noemde de stemming een „theaterstuk” en de opstellers Saoedi-Arabië, Qatar en Bahrein „despotische oligarchieën”. De shi’itische meerderheid in Bahrein kwam vorig jaar in opstand in een poging een einde te maken aan haar economische, sociale en politieke achterstelling door de sunnitische elite. Met hulp van Saoedische troepen heeft koning Hamad de betogingen keihard neergeslagen, maar niettemin gaan de protesten op kleine schaal door. Vrijdag werden de dochter van een oppositieactivist en veertig andere mensen opgepakt. (AP, Reuters, BBC)