'Vervolgopleiding? Te duur'

Wie: Sally Sturgeon (50)

Wat: Is vrijwilliger bij de People’s World Carnival Band, een jeugdclub die ieder jaar aan het Notting Hill Carnival meedoet.

„Ze stopten met plunderen en brandstichten op nog geen tien meter afstand. Je ziet de littekens nog steeds: hekken waar eerst een gebouw stond. Ons lieten ze met rust, en alle kostuums zijn bewaard gebleven. Misschien omdat ze wisten dat er bij ons toch niets te halen valt. Jongerenwerk is hier in de gemeente sinds vorig jaar met 75 procent gekort.

„Dat is het afgelopen jaar niet veranderd. Er is veel beloofd, maar ik heb er nog niets van gemerkt dat er ook meer aandacht en geld voor jongeren zou komen. Terwijl de boodschap van vorig jaar toch luid en duidelijk was: jongeren, en die niet alleen, waren niet gelukkig met hoe het er in Tottenham aan toe ging.

„Jongerenclubs en kerkgroepen, juist die mensen die zorgen dat er eenheid is in een gemeenschap, hebben het moeilijk. De gemeente heeft ook veel jongerenwerkers moeten ontslaan. Maar dat is weer in ons voordeel: die werken nu hier als vrijwilliger.

„Want we gaan gewoon door. Er is geen andere mogelijkheid. Neem de jongens die hier rondlopen, wat zou er met hen gebeuren als dit er niet was? We doen meer dan het carnaval. We helpen cv’s op te stellen, begeleiden scholieren met huiswerk. We proberen de jongeren een doel te geven. Dat is moeilijk. Een vervolgopleiding, bijvoorbeeld, is onbereikbaar geworden: het collegegeld is omhoog, de toelages voor jongeren zijn afgeschaft.

„Daarom is wat wij doen belangrijker dan ooit. Als wij er niet zijn, waar gaan ze dan heen?”

Ze vertelt dat het thema voor de nieuwe carnavalkostuums Fire & Ice is. Vuur voor de rellen en voor de onrechtvaardigheid. IJs voor rust en saamhorigheid. En een feniks omdat Tottenham uit de as zal herrijzen.

    • Titia Ketelaar