Uitgelicht zaterdag

scene uit de film The Fall of the Roman Empire (1964) Sophia Loren

Film

Fort Apache (John Ford, 1948, VS). Klassieke epische western over leiderschap en heldendom, vormt samen met She Wore a Yellow Ribbon en Rio Grande Fords cavalerietrilogie. Koppige, naar generaal Custer gemodelleerde legeraanvoerder Henry Fonda strijkt door zijn arrogantie en verlangen naar eerherstel zowel de Indianen als zijn eigen mannen tegen de haren in. Ook met John Wayne, Shirley Temple.BBC 2, 13.15-15.20u.

The Fall of the Roman Empire (Anthony Mann, 1964, VS). Spektakelfilm over het begin van het einde van het Romeinse Rijk – althans, volgens Hollywood. Met internationale sterrencast, waaronder Omar Sharif, James Mason, Alec Guinness, Stephen Boyd, Christopher Plummer en Sophia Loren. BBC 2, 15.20-18.15u.

Australia (Baz Luhrmann, 2008, Australië). Groots epos van Luhrmann over zijn vaderland. Weidse, uitgestrekte landschappen, grote sterren (Nicole Kidman en Hugh Jackman) en niet te vergeten een groot budget. Resultaat hinkt tussen groot historisch drama, exuberante stijloefening en nostalgische hommage aan het grote Hollywoodvermaak. RTL5, 20.15-23.45u.

The Fisher King (Terry Gilliam, 1991, VS). Lusteloze ex-radiokoning Jeff Bridges wordt van zelfmoord weerhouden door verpauperde ex-mediëvist Robin Williams en herwint zelfrespect. Zowel een sprookje over dolende ridders in Manhattan als een messcherpe analyse van relationele onmacht. Ook met Mercedes Ruehl, Amanda Plummer.Eén, 21.20-23.35u.

Kill Bill: Vol. 1 (Quentin Tarantino, 2003, VS). Eerste deel van tweeluik over zwaardzwaaiende Uma Thurman die wraak zoekt op voormalige, verraderlijke collega’s. Binnen het genre van de ‘martial arts’ toont Tarantino zijn meesterschap en expertise. Hard, absurd en virtuoos. Ook met Darryl Hannah, Lucy Liu en David Carradine. Morgenavond deel twee. RTL 8, 22.00-00.10u.

Informatief

FC Gay. Zowel bij de amateurs als bij de professionals durven homofielen zelden voor hun geaardheid uit te komen. Sophie Hilbrand praat er in de studio over met onder anderen KNVB-voorzitter Michael van Praag, topvoetballer Evgeniy Levchenko, voetbalkenner Frits Barend en ex-profvoetballer Wensley Garden, die pas na zijn voetbalcarrière uit de kast kwam. Voor dit programma gaat hij de confrontatie met zijn oud-teamgenoten aan. Tim Hofman gaat langs de stadions om te checken hoe supporters reageren als ze horen dat hun spits gay is en hij peilt de mening van coaches en spelersmakelaars. Onder anderen Frank de Boer, Willem van Hanegem en Ronald Koeman geven hun mening. Ned.3, 20.00-21.20u.

Amusement

BBC Proms 2012. Registratie van concert op 18 juli. Handels Water Music werd in 1788 voor het eerst uitgevoerd op een barkas in de Theems voor koning George I. Negenendertig jaar eerder ging Music for the Royal Fireworks in première in Green Park. Dirigent Hervé Niquet dirigeert Le Concert Spirituel op de oorspronkelijke locaties in die vier suites. Het Franse orkest bestaat uit tachtig muzikanten (waaronder liefst 18 hobo’s) die allen op reconstructies van instrumenten uit de achttiende eeuw spelen. BBC 2, 21.00-22.20u.

Hellfest 2012. Concertregistraties en sfeerimpressies van het Franse metalfestival van afgelopen juni in het stadje Clisson aan de Atlantische Oceaan. Met onder meer Guns N’ Roses, Ozzy Osbourne, Mötley Crüe, Slash, Zakk Wylde en Lynyrd Skynyrd. Arte, 22.40-23.55u.