Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Turkse inlichtingendienst speelde cruciale rol bij bevrijding Nederlandse fotograaf

De fotograaf Jeroen Oerlemans werd in Syrie gekidnapped door een Jihadistische strijdgroep en na een week bevrijd door het Vrije Syrische Leger (FSA).
De fotograaf Jeroen Oerlemans werd in Syrie gekidnapped door een Jihadistische strijdgroep en na een week bevrijd door het Vrije Syrische Leger (FSA). Foto Hollandse Hoogte / Jeroen Oerlemans

De Turkse inlichtingendienst speelde een cruciale rol bij de bevrijding van de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans in Syrië. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

De operatie die tot de bevrijding van Oerlemans leidde, werd aangevoerd door sjeik Farwaz, een lokale commandant van het Vrije Syrische Leger, die goede contacten heeft met de Turken.

Turkse geheim agenten noemden hem in het bijzijn van buitenlandse journalisten “our guy”. Nadat Oerlemans door vier gewapende strijders het land was uitgevoerd lichtte de Turkse inlichtingendienst de Nederlandse overheid in over de reddingsactie. Oerlemans bevond zich toen op Turks grondgebied.

Bekijk hieronder het interview dat Oerlemans kort na zijn vrijlating had met onze correspondent Bram Vermeulen voor Nieuwsuur:

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) zei vervolgens op donderdagavond 26 juli bij Nieuwsuur dat Oerlemans vrijgekomen was. Aanwezige journalisten in Turkije vinden die uitspraken “enigszins voorbarig”. Er was nog geen direct contact geweest tussen Oerlemans en het ministerie. Bovendien had de Turkse inlichtingendienst de journalisten die bij de bevrijding aanwezig waren verzocht te wachten met publicatie tot 12 uur de volgende dag. Ook Britse media bleven terughoudend met het publiceren van de eveneens vrijgekomen Britse journalist John Cantlie. Een van de aanwezige Nederlandse journalisten: “Juist van een overheid verwacht je volledige zorgvuldigheid in dit soort zaken.”

Waar de Brit John Cantlie de volgende ochtend direct werd opgewacht door een Britse diplomaat, waren Nederlandse diplomaten niet in het grensgebied aanwezig om Oerlemans na zijn bevrijding op te vangen. Pas de volgende middag werden twee medewerkers vanuit Ankara ingevlogen.

Lees meer vandaag in de papieren of digitale editie (alleen voor abonnees) van NRC Weekend.