‘Tientallen Iraanse pelgrims gekidnapt in Damascus’

Geweld blijft Syrië teisteren. Hier rouwt een man om familieleden die afgelopen week zouden zijn gedood door Syrische troepen. Foto Reuters / Hussam Chamy

In de Syrische hoofdstad Damascus zijn 48 Iraanse pelgrims gekidnapt door “gewapende groepen”. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA vanmiddag gemeld. Intussen lijken er in Damascus weer gevechten gaande tussen het Syrische leger en rebellen van de oppositie.

De groep pelgrims zou gekidnapt zijn op het vliegveld van Damascus toen de Iraniërs terugkeerden van een bezoek aan een religieus heiligdom in de hoofdstad. De Iraanse ambassade in Damascus zou op de hoogte zijn van de verblijfplaats van de gekidnapte pelgrims en stelt alles in het werk om ze vrij te krijgen, aldus staatspersbureau IRNA.

Al eerder Iraniërs ontvoerd tijdens opstand in Syrië

Het is niet voor het eerst dat Iraanse pelgrims in Syrië zijn gekidnapt sinds de volksopstand tegen president Assad in maart vorig jaar begon. Veel sunnitische Syriërs, die de meerderheid van de bevolking vormen, hebben een hekel aan Iran, een trouwe bondgenoot van het regime-Assad.

Zeven Iraanse ingenieurs die werkten aan een energiecentrale in Syrië werden eerder dit jaar ontvoerd. Het Vrije Syrische Leger, dat grotendeels bestaat uit Syrische legerdeserteurs, eiste de verantwoordelijkheid op en zei dat de ingenieurs het regime van Assad steunden. Zeker vier van hen zijn inmiddels vrijgelaten.

Inwoners maken melding van nieuwe gevechten in Damascus

De strijders van de Syrische oppositie lijken vandaag opnieuw de aanval te hebben ingezet in de hoofdstad Damascus. Op diverse plekken hadden explosies plaats en helikopters van de regering cirkelden boven de stad, zeiden ooggetuigen en activisten.

Twee weken geleden leek het regeringsleger de strijd om Damascus nog te hebben gewonnen. Het jongste geweld in de hoofdstad betekent dat het regeringsleger zijn troepen moet verdelen tussen Damascus en de noordelijke stad Aleppo, waar de rebellen al meer dan een week stand houden en de gevechten vandaag ook onverminderd hevig doorgingen.

    • Pim van den Dool