t.h.a. avonturier, voor al uw reorganisaties

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Er zijn loopbanen die op z’n minst ‘ongelukkig’ te noemen zijn. Managers die na de ondergang van Daf aan de slag gingen bij Fokker, of eerst bankier waren bij Van der Hoop en vervolgens bij DSB. Rob Schuijt kan erover meepraten.

De juridisch geschoolde consultant werd deze week aangekondigd – „een topaanstelling” – als managing director van de Amsterdamse tak van Alvarez & Marsal, een internationaal adviesbureau gespecialiseerd in het herstructureren van bedrijven in financiële moeilijkheden. Schuijt (50) heeft op dat gebied de nodige ervaring. Maar lang niet al zijn adviezen leidden, getuige zijn cv, tot gezonde avonturen.

Schuijt maakte aanvankelijk – achttien jaar lang – carrière bij adviesbureau Booz Allen Hamilton. Daarna was hij een tijdje headhunter, om vervolgens freelance managementconsultant te worden.

Van zijn eerste klus moet hij nu nog spijt hebben. Hij liet zich inhuren voor Etirc, een investeringsmaatschappij van Roel Pieper. Die ging in april 2009 failliet, waarna een lange, nog steeds lopende rechtsgang volgde voor achterstallige betalingen aan Schuijt en enkele andere ingehuurde managers.

Begin 2010 verhuurde Schuijt zichzelf aan een andere brokkenpiloot. Hij hielp zijn oude studievriend Victor Muller bij de overname van Saab en werd een jaar later beloond met de benoeming tot CRO, chief restructuring officer bij de Zweedse autofabriek. Nadat Muller er niet in was geslaagd Saab winstgevend te maken – de tent ging failliet – kreeg Schuijt ook onenigheid met zijn nieuwe broodheer over de financiering van Spyker en stapte op.

Benieuwd op welke klus Alvarez & Marsal hem het eerst afstuurt.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen