Techniek kan beurs nekken

Knight Capital heeft deze week aangetoond dat het geen goed idee is om klachten over technische storingen hoog op te spelen. De handelsfirma had scherpe kritiek op de problemen van Nasdaq bij de beursgang van Facebook in mei. Nu heeft het bedrijf te maken met zijn eigen fout, waarbij het 440 miljoen dollar verloor bij onbedoelde transacties. Een elektronische handelsstoring verstoorde de markten en veroorzaakte de afgelopen twee dagen een koersdaling van de aandelen van Knight van ongeveer 70 procent.

De ‘technologische kwestie’ bij de beurshandelaar, zoals de firma het euvel zelf omschreef, leidde tot scherpe bewegingen bij het begin van de handel in New York. De handel in diverse aandelen werd stilgelegd en de New York Stock Exchange stelde onderzoek in naar transacties in bijna 150 effecten. De marktwaarde van Knight is ondertussen met meer dan 500 miljoen dollar gekelderd. Het bedrijf moet vrezen voor gepeperde schadeclaims – net zoals Knight zelf, ironisch genoeg, hard heeft aangedrongen op schadeloosstelling door Nasdaq.

Eén les is dat het riskant is om te proberen munt te slaan uit de tegenslag van een ander. Behalve dat Knight beklag deed over Facebook, heeft de New York Stock Exchange volgens mediaberichten naar aanleiding van het ongemak bij Nasdaq genoteerde bedrijven ervan geprobeerd te overtuigen over te stappen. De oorzaak van de storing van deze week lijkt meer bij Knight te liggen dan bij NYSE, maar toch toont het dat de verstandigste opstelling is om er alles aan te doen om storingen te voorkomen: alleen bij de gratie Gods blijft elke speler een soortgelijke tegenslag bespaard.

Een ander punt is belangrijker: hoewel technologie een concurrentievoordeel kan opleveren, is het niet in het belang van welke beurshandelaar dan ook als het vertrouwen van beleggers wordt aangetast door een storing bij een concurrent. De zogenoemde flash crash van 2010, waarbij de Dow Jones index binnen enkele minuten ongeveer 1.000 punten verloor en weer terugwon, is niet vergeten.

Het onderzoek naar de flash crash leverde weinig vertrouwen op dat iets dergelijks niet opnieuw kon gebeuren. Een voorval als dat rond Knight geeft beleggers meer reden tot behoedzaamheid. Handelssystemen moeten werken als een totaalpakket. Betrokkenen kunnen beter de handen ineenslaan dan met de vinger wijzen.

Vertaling Frank Kuin

    • Richard Beales