Spoorboekje van de Spelen dag 8: ‘Kromo’ kan koningin olympisch zwembad worden

'Kromo' gisteren na het winnen van de series op de 50 meter vrije slag. Foto Reuters / Toby Melville

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 8, kan Ranomi Kromowidjojo de koningin van het olympisch zwembad worden door ook goud te pakken op de 50 meter vrije slag.

‘Kromo’, die donderdagavond aan de hooggespannen verwachtingen voldeed met een internationaal geprezen overwinning op de 100 vrij, komt vanavond rond half negen opnieuw in actie in het Aquatics Center op de finale van de 50 meter vrije slag. Gisterochtend moest ze, op de ochtend na het behalen van haar triomf, direct alweer aan de bak in de series van de 50 meter. Ze ging als snelste naar de halve finale en imponeerde gisteravond in de halve finales met een tijd van 24,07.

Twitter avatar ranomikromo Ranomi Kromowidjojo Gooooooood morning! http://t.co/zyhSKBG0

Koelbloedigheid handelsmerk van ‘Kromo’

Kromowidjojo kan op het oog heel erg koel blijven terwijl ze zwaar onder druk staat, schreef onze sportredacteur Rob Schoof gisteren in NRC Handelsblad:

“Haar koelbloedigheid is haar handelsmerk geworden; handtekening van een sportvrouw van de buitencategorie. Het olympische zwemtoernooi in Londen staat elke avond garant voor een hele parade aan surprises, persoonlijke drama’s en geknakte reputaties, maar ‘Kromo’ deed precies wat iedereen had verwacht. Wie het hardst kan zwemmen wint.”

De finale van de 50 meter moet de kroon worden op haar olympisch toernooi, aldus Schoof:

“Dit is het laatste onderdeel van haar missie, die ze pas na haar allerlaatste slag, vanavond in de finale, zal beëindigen. En de medaille die ze wil heeft maar één kleur.”

Ook medaillekansen voor Nederland bij wisselslagestafettes

Naast de finale van de 50 meter vrij voor vrouwen staan er vanavond op de laatste avond van het zwemtoernooi nog drie finales op het programma: de mannen zwemmen nog de 1500 meter vrije slag en voor de mannen en de vrouwen staat nog de finale van de 4 x 100 meter wisselslag op het programma. In beide finales is Nederland vertegenwoordigd en zijn er kansen op een medaille.

De Nederlandse schoolslagzwemmer Lennart Stekelenburg gisteren in actie bij de series van de 4 x 100 meter wisselslag. Foto AFP / Christophe SimonDe Nederlandse schoolslagzwemmer Lennart Stekelenburg gisteren in actie bij de series van de 4 x 100 meter wisselslag. Foto AFP / Christophe Simon

Beachvolleybalduo’s treden aan in achtste finales

De drie Nederlandse beachvolleybalduo’s die aan de Spelen begonnen plaatsten zich de afgelopen dagen voor de achtste finales. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel kwamen gistermiddag al in actie en verloren met met 21-10 en 21-17 van de als eerste geplaatste Braziliaanse dames Larissa França en Juliana Felisberta. Ons andere damesduo, bestaande uit Marleen van Iersel en Sanne Keizer, speelt vanavond rond tien uur in het zand nabij Buckingham Palace tegen Misty May-Treanor en Kerri Walsh Jennings uit de VS. Een zware opgave, want de Amerikaanse dames pakten het goud in Peking én Athene.

Richard Schuil en Reinder Nummerdor treden rond drie uur vanmiddag al aan tegen de Zwitsers Jefferson Bellaguarda en Patrick Heuscher. Schuil hoopt in Londen de prestatie van de Amerikaan Karch Kiraly te evenaren. Dat is de enige speler die zowel in de zaal als op het zand olympisch goud wist te halen. Schuil was in 1996 al onderdeel van het Nederlandse volleybalteam dat goud veroverde in Atlanta.

Schuil en Nummerdor afgelopen dinsdag tijdens hun tweede wedstrijd van het olympisch toernooi. Foto AP / Petr David JosekSchuil en Nummerdor afgelopen dinsdag tijdens hun tweede wedstrijd van het olympisch toernooi. Foto AP / Petr David Josek

En verder vandaag…

In het olympisch stadion dag twee van het atletiektoernooi, met als uitsmijter vanavond even voor elf uur de finale van de 100 meter bij de vrouwen. Shelly-Ann Fraser uit Jamaica is de grote favoriete. Ook op het programma: de finale van de 10.000 meter bij de mannen, het discuswerpen voor vrouwe en het verspringen bij de mannen. Vandaag worden ook de medailles bij de zevenkamp verdeeld en komen voor Nederland Dafne Schippers en Nadine Broersen de laatste drie onderdelen af.

De Nederlandse hockeyvrouwen hopen vandaag hun derde overwinning in de groepsfase te boeken. Om 11.45u is in de Riverbank Arena Zuid-Korea de tegenstander. Bij het roeien worden vanochtend de laatste finales gevaren, met de Nederlandse boot in de finale van de zware vier zonder rond half twaalf. In de North Greenwich Arena vindt vandaag het trampolinespringen plaats. Met Nederlandse inbreng van Rea Lenders.

Ook nog in Londen vandaag: de triatlon bij de vrouwen, met voor Nederland Rachel Klamer en Maaike Caelers in actie. De Nederlandse tafeltennisters staan vanmiddag om half vier in de kwartfinale van de landenwedstrijd tegen China. Ten slotte vinden vanmiddag in het Greenwich Park de kwalificaties voor de teamwedstrijd en individuele wedstrijd van de springruiters plaats.

Bekijk het volledige programma van dag 8 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Pim van den Dool