‘Soedan en Zuid-Soedan bereiken oliedeal’ - einde conflict in zicht?

Soedan en Zuid-Soedan bereikten vannacht een overeenkomst over de verdeling van de olie-inkomsten. De twee landen zullen nu moeten gaan bespreken wanneer, de begin dit jaar stil gezette, olieproductie weer op gang gebracht wordt.

De maandenlange ruzie tussen Soedan en Zuid-Soedan, die bijna leidde tot een open oorlog, lijkt hiermee ten einde. Toch moeten beide landen nog officieel de deal van vannacht bevestigen, meldt persbureau Reuters. En daarnaast moet ook nog het conflict over de betwiste grensgebieden opgelost worden, benadrukt een bemiddelaar van de Afrikaanse Unie.

http://youtu.be/GtnLycps4cQ

Zuid-Soedan maakte zich vorig jaar los van Soedan. De scheiding vormde het sluitstuk van een vredesproces na een jarenlange oorlog. De twee partijen verzuimden echter afspraken te maken over de verdeling van de olie-opbrengsten en de demarcatie van de grens. De meeste olievelden bevinden zich in Zuid-Soedan, maar dat land dient die olie op weg naar de haven door Soedanese pijpleidingen te pompen. Bovendien claimen beide landen het olieveld Heglig.

Als de overeenkomst van vannacht bevestigd - en nageleefd - wordt door beide partijen is dat een grote stap voorwaarts in de stabilisering van de betrekkingen tussen Soedan en Zuid-Soedan.

    • Hans Klis