Nummerdor en Schuil naar kwartfinale olympisch beachvolleybaltoernooi

Schuil balt zijn vuist nadat hij een punt heeft gemaakt tegen het Zwitserse duo. Foto AP / Dave Martin

De Nederlandse beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben zich vanmiddag in Londen weten te plaatsen voor de kwartfinale. Schuil en Nummerdor wonnen in twee sets van de Zwitsers Jefferson Bellaguarda en Patrick Heuscher: 22-20 en 21-15.

De Nederlanders komen nu maandag bij de laatste acht uit tegen het Italiaanse duo Nicolai-Lupo, die de regerend olympisch kampioenen Todd Rogers en Phil Dalhausser uit de Verenigde Staten in twee sets versloegen.

Schuil hoopt in Londen de prestatie van de Amerikaan Karch Kiraly te evenaren. Dat is de enige speler die zowel in de zaal als op het zand olympisch goud wist te halen. Schuil was in 1996 al onderdeel van het Nederlandse volleybalteam dat goud veroverde in Atlanta.

Mogelijk is Nederland met twee koppels vertegenwoordigd in de kwartfinales van de Spelen. Marleen van Iersel en Sanne Keizer komen vanavond laat nog in actie tegen de Amerikanen Kerri Walsh en Misty May-Treanor. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel sneuvelden gisteren bij de laatste zestien.

Teleurstellend vervolg toernooi voor zevenkampster Schippers

Atlete Dafne Schippers is na het zesde onderdeel op de olympische zevenkamp weggezakt uit de top van het klassement. De Nederlandse stelde vanmiddag teleur bij het speerwerpen en kwam slechts tot de dertiende plaats in de A-groep met 36,63 meter. Schippers zakte daardoor acht posities naar de dertiende stek.

Schippers is niet langer de beste Nederlander in het algemeen klassement. Nadine Broersen maakte van het speerwerpen gebruik om op te rukken in de rangschikking. Haar beste poging van 51,98 was goed voor de gedeeld derde plek in de B-groep. Broersen steeg zes posities naar de twaalfde plek en verdedigt nu vijftien punten voorsprong op Schippers.

Trampolinespringster Lenders grijpt naast finaleplaats

Trampolinespringster Rea Lenders heeft vanmiddag in Londen naast een finaleplaats gegrepen. De Nederlandse eindigde bij de kwalificatie als dertiende, terwijl een plek bij de beste acht benodigd was om door te gaan. De tienvoudig Nederlands kampioen bereikte acht jaar geleden bij de Spelen van Athene wel de finale.

Lenders kwam uit op een puntenaantal van 98,115. Het verschil met de ‘veilige’ plaats nummer acht was aanzienlijk. De Russin Victoria Voronina kwam uit op een score van 100,995. De Chinese Wenna He toonde zich in de kwalificatie met een puntenaantal met 105,500 de beste, gevolgd door landgenote Huang Shanshan.

    • Pim van den Dool