Nederlandse hockeydames door naar halve finales na winst op Zuid-Korea

Caption: Netherlands' Carlien Dirkse van den Heuvel (C) celebrates her goal with team mates during their women's Group A hockey match against South Korea at the London 2012 Olympic Games at the Riverbank Arena on the Olympic Park August 4, 2012. REUTERS/Dominic Ebenbichler (BRITAIN - Tags: OLYMPICS SPORT FIELD HOCKEY) Carlien Dirkse van den Heuvel (midden) viert haar doelpunt tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

De Nederlandse hockeydames hebben zich geplaatst voor de halve finales na een spannende wedstrijd. Ze versloegen Zuid-Korea met 3-2.

De ploeg van Max Caldas won hiermee ook haar vierde groepswedstrijd, waardoor Oranje een plek bij de eerste twee in poule A niet meer kan ontgaan. Nederland mag maandag met Groot-Brittannië strijden om de groepswinst.

Het verrassend fris acterende Zuid-Korea nam al vroeg in het duel een voorsprong. Cheon trof doel uit een strafcorner. Oranje boog de achterstand binnen tien minuten om in een voorsprong. In de tiende minuut maakte Lidewij Welten de gelijkmaker, door attent op een harde vrije slag van Maartje Paumen te reageren.

Vijf minuten later stelde Naomi van As ploeggenote Ellen Hoog in staat de 2-1 te maken. Nederland kreeg daarna nog enkele mogelijkheden om de score verder op te voeren, maar onder meer Carlien Dirkse van den Heuvel toonde zich niet koelbloedig.

Na rust maakte Dirkse van den Heuvel haar misser goed door de 3-1 aan te tekenen. Vervolgens brak een moeilijke fase aan voor Nederland, dat tweemaal ontsnapte aan een tegentreffer. De 3-2 kwam vlak voor tijd alsnog op het bord, maar de benutte strafcorner van Cheon kwam te laat om de Nederlandse zege nog in gevaar te brengen.

Lees ook: Internet is verliefd op de Nederlandse hockeydames

    • Hans Klis