Leuk, vakantie! Maar niet voor achterblijvers

Het out-of-officeseizoen is begonnen. Wat doen bedrijven in de zomer? In aflevering 2 van deze zomerserie: de stress van de achterblijvers.

In de zomervakantie is het op de meeste kantoren rustig. Collega’s zijn op vakantie (met een beetje geluk de baas ook) en er is vaak minder werk te doen.

Maar niet voor iedereen. NationaleVacaturebank peilde vorig jaar onder duizend respondenten de grootste ergernissen van werknemers die tijdens de zomervakantie doorwerken. Met ruime voorsprong op nummer 1: de toegenomen werkdruk doordat collega’s taken overdragen. Deze komen vaak bij één persoon terecht, waardoor de vakantieperiode voor deze werknemer juist een stressvolle tijd wordt.

Het vakantiegevoel terugkrijgen door een kleurrijk shirt te dragen of op sandalen op de werkvloer te verschijnen? Niet doen! Irritatiepunt nummer 3, volgens NationaleVacaturebank.

Bij veel grote Nederlandse bedrijven bestaan geen strikte regels ten aanzien van vakantieplanning. „We voelen niet de behoefte speciaal beleid te voeren om de werkdruk tijdens vakanties te reguleren”, zegt Hans Dijkman, manager HR bij Philips. „Mensen hebben genoeg verantwoordelijkheidsgevoel om hun taken netjes over te dragen en de vakantieplanning in overleg vast te stellen. Ik merk bijvoorbeeld dat werknemers zich in vakanties terughoudender opstellen met vragen naar collega’s.”

Bij de Nederlandse afdeling van reisorganisatie TUI komt het grootste deel van de inkomsten in de zomer binnen. Sinds de kredietcrisis kiezen mensen vaker voor lastminuteaanbiedingen. „Reisbureaus hebben het langer druk”, zegt woordvoerder Simone van den Berk. „We verzoeken onze medewerkers daarom buiten het zomerseizoen vrij te nemen.”

De meeste werknemers moeten de datum van hun vakantie in overleg met hun leidinggevende regelen. „We doen een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers”, zegt Van den Berk. „Je kunt niet zeggen: gelijke monniken, gelijke kappen. Dat is flauw. Mensen met kinderen kunnen nou eenmaal niet buiten de schoolvakanties om vrij nemen.”

Bij ING gelden strakke regels: een vakantie bij de financiële instelling duurt niet langer dan drie weken, tenzij anders overeengekomen door werknemer en leidinggevende.

Hoe zit het met bedrijven die hun productiepiek in de zomer hebben liggen, omdat ze in december moeten leveren? Wordt er bij een bedrijf als Verkade juist nu keihard doorgewerkt om alle chocoladeletters op tijd in de winkels te krijgen?

„Nee, de productie loopt het hele jaar door”, zegt commercieel directeur Jorrit van Erp. „Wel is het zo dat regenachtige zomers gunstig zijn voor ons, dan wordt er namelijk meer gesnoept. Werknemers houden daar rekening mee: ze kunnen bij andere vestigingen worden ingezet.”

Jorg Leijten

Erica Verdegaal is op vakantie. Daarom de komende weken op deze plek de zomerserie Out of office.

    • Jorg Leijten