Laarbeek: snelwegprotest, vergrijzing en carnaval

De beste verkoop in Helmond in jaren deed makelaar Paul Stienen (48) onlangs aan de Aarle-Rixtelseweg. De lange weg waar ooit Brabantse textielbaronnen woonden en later de families achter bedrijven als Bavaria, Edah en Vroom & Dreesmann kwamen.

Koopsom? „De vraagprijs was ruim 2,2 miljoen euro. Laat ik het zo zeggen: van het verschil kun je gerust een hele mooie auto kopen.”

Maar elke verkochte villa in Helmond, is er één minder in het dorp Aarle-Rixtel zelf. Ook in de andere dorpen in Laarbeek, de buurgemeente van Helmond, is de huizenmarkt matig. Gemiddeld duurt het vier jaar om een huis te verkopen, zegt Stienen. Het stikt van de twee-onder-één-kap-woningen uit de vorige eeuw. Grote raampartijen in enkel glas en met houtwerk op de gevel.

Van de daling van de gemiddelde WOZ-waarde met 7 procent dit jaar kijkt Stienen niet op. „Geheel in lijn met de marktontwikkeling.”

„Laarbeek is een verzameling oude katholieke dorpen”, vertelt Frans Coppens, verslaggever voor het lokale station Radio Kontakt. „In Aarle-Rixtel zit nog een beroemde klokkengieterij, Petit & Fritsen. Het verenigingsleven bruist, vooral met carnaval. Maar de gemeente vergrijst en zelfstandigen verdwijnen. De kruideniers, de schoenmaker – allemaal weg.”

De woningmarkt is nog het best in Beek en Donk. Aan het Piet van Thielplein zitten hier ook de meeste winkels: zelfs een mini-Hema.

De (on)bereikbaarheid van Laarbeek schrikt mensen van buiten ook af, denkt makelaar Stienen. Een „karrenspoor” noemt hij de verbinding met Helmond. Forenzen naar Eindhoven zou via de provinciale weg te traag gaan. Al jaren zijn er plannen om de A50 langs het Wilhelminakanaal door te trekken naar Aarle-Rixtel. Ook zijn er plannen om de N279 langs de Zuid-Willemsvaart naar Den Bosch vierbaans te maken. Maar het protest van natuurbeschermers is hardnekkig. ‘Niksweg.nl’ staat er op bordjes langs de weg in Laarbeek.

De gemeente noemt andere redenen voor de gedaalde WOZ-waarde. Na bezwaren van Woningstichting Laarbeek (2.000 woningen) zou de waarde bijvoorbeeld zijn bijgesteld met gemiddeld 1 procent, volgens een woordvoerder.

En voorheen liet Laarbeek WOZ-taxaties uitvoeren door het bedrijf Geotax. Voor 2012 zijn ambtenaren zelf gaan rekenen, wat 20.000 euro per jaar bespaart. „Woningen met een uitbouw werden vroeger hoger ingeschaald”, legt wethouder Hans Vereijken van Financiën uit. „Toen we dat nog eens kritisch bekeken, zijn we deze huizen gewoon weer als bijvoorbeeld twee-onder-een-kap gaan beschouwen. In het segment 150.000 tot 200.000 euro heb je het dan over een waardecorrectie van bijna 10 procent.”

In een reactie zegt Geotax niet bekend te zijn met de methodiek die Laarbeek nu hanteert.

„Het zou niet moeten kunnen, maar het klopt dat taxatiewaarden soms veranderen als gemeenten de uitvoering wijzigen”, zegt Ivo Lechner, coördinator inspectie van de toezichthoudende Waarderingskamer. „Het is altijd een risico, daarom controleren we strenger in deze gevallen.”

    • Eppo König