Kromowidjojo, Veldhuis in finale 50 m. vrije slag

Zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben zich vrijdagavond met respectievelijk de snelste en de derde tijd in de halve finales geplaatst voor de finale 50 meter vrije slag, die zaterdagavond gezwommen wordt. In het Aquatics Centre zwom ‘Kromo’ in 24,07 seconden naar de winnende tijd. Veldhuis klokte 24,50 seconden.

Zwemmer Joeri Verlinden werd vrijdagavond zesde in de finale van de 200 meter vlinderslag in een tijd van 51,28 seconden. Hij kwam tweehonderdste tekort voor een vierde plaats.

De Amerikaan Michael Phelps won op dat onderdeel zijn derde gouden medaille van deze Olympische Spelen, tevens zijn zeventiende gouden medaille en 21ste medaille in zijn carrière.

Phelps werd voor de derde keer op rij olympisch kampioen op de 200 meter vlinderslag. Donderdag was hij al de eerste mannelijke zwemmer die een individueel nummer voor de tweede keer prolongeerde op de Spelen, toen hij goud won op de 200 meter wisselslag.

De Amerikaanse Missy Franklin pakte vrijdagavond haar derde gouden medaille van deze Spelen op de 200 meter rugslag. Haar landgenoot Katie Ledecky, vijftien jaar oud, won met grote overmacht op de 800 meter vrije slag. De Fransman Florent Manadou won goud op de 50 meter vrij.