‘Kromo’ doet het weer en pakt ook goud op de 50 meter vrij - brons voor Veldhuis

Kromowidjojo omhelst Veldhuis na haar overwinning op de 50 meter vrij. Foto AFP / Leon Neal

Ranomi Kromowidjojo heeft na de 100 meter vrij ook goud gewonnen op de 50 meter vrij met een nieuw olympisch record van 24,05. Marleen Veldhuis pakte vanavond het brons.

‘Kromo’, die donderdagavond aan de hooggespannen verwachtingen voldeed met een internationaal geprezen overwinning op de 100 vrij, ging goed van het startblok en lag de hele race aan kop. Haar tijd van 24,05 was Kromowidjojo twee honderdsten sneller dan in de halve finale van gisteren.

Veldhuis lag een tijdlang tweede, maar moest uiteindelijk genoeg nemen met brons. Aliaksandra Herasimenia uit Wit-Rusland won zilver. Veldhuis, die voor het eerst een olympische medaille won op een individueel nummer, sprak na afloop voor de camera’s van de NOS van “een geweldig resultaat”.

Kromowidjojo: lekker gevoel om het weer waar te maken

Kromowidjojo zei na haar race tegen de NOS dat ze “hiervoor” naar Londen was gekomen. “Hier heb ik zoveel voor gelaten en gedaan”, aldus een zichtbaar uitgelaten ‘Kromo’:

“Ik heb mezelf altijd al veel druk opgelegd, maar de laatste dagen wordt er op Twitter en Facebook zoveel over me gezegd. Ze bedoelen het goed maar de druk is wel toegenomen.”

Kromowidjojo betrok ook nadrukkelijk Marleen Veldhuis en coach Jacco Verhaeren in haar vreugde:

“Ik ben zo blij voor Marleen en ik vind het ook super voor Jacco dat we allebei op het podium staan. Ik train al vier jaar met Marleen en Jacco houdt me rustig en zorgt dat ik op het goede moment scherp ben.”

Op haar plannen voor de komende jaren wilde ze nog niet vooruitlopen:

“Mijn plannen voor de komende tijd zijn dat ik zo weinig mogelijk plannen ga maken. De komende maanden ga ik rustig vakantie houden. En vanavond en de komende weken volgen er vast een heleboel feestjes. Ik ben nu moe, maar ik kan wel uit mijn dak gaan.”

Goud op 50 meter is derde medaille voor ‘Kromo’

Het goud is voor Kromowidjojo haar derde medaille van deze Spelen. Naast het goud op de 100 meter behaalde ze vorige week met Veldhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk zilver op de 4 x 100 meter vrije slag.

Bekijk ook onze fotoserie over de tweede gouden race van ‘Kromo’.

Geen medaille Nederland op 4 x 100 meter wisselslag

Later op de avond lukte het ‘Kromo’ niet nog een vierde olympische medaille aan haar toch al indrukwekkende aantal toe te voegen, want bij de 4 x 100 meter wisselslagestafette eindigde Nederland als zesde. Het goud was voor de Verenigde Staten, het zilver voor Australië en het brons voor Japan.

Ook de Nederlandse zwemmers grepen op de wisselslag naast een medaille. Nederland werd zevende, maar zwom wel een nieuw Nederlands record van 3.33,46. Michael Phelps pakte met de Verenigde Staten goud voor Japan en Australië. Het was voor Phelps zijn achttiende gouden medaille.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof @MichaelPhelps veroverde met zijn 18 olympische titels twee keer zoveel gouden medailles als de nummer twee in de geschiedenis.

    • Pim van den Dool