John Wayne in Ierland

Barry Fitzegerald als de Ierse koppelaar Michaleen Oge Flynn.

The Quiet Man (John Ford, 1952) Een, 14.00 - 16.10 uur

„I am John Ford and I make westerns”, zei regisseur John Ford (1894-1973) ooit knorrig in een documentaire. De legendarische filmmaker had blijkbaar even geen zin om te praten over de vele films die hij in andere genres maakte, zoals oorlogsfilms, historische drama’s, komedies en zelfs een onvervalste liefdesfilm, The Quiet Man. Het was een van zijn lievelingsfilms waar hij bovendien een Oscar voor beste regie voor ontving.

Het land van zijn voorvaderen dat nostalgicus Ford in The Quiet Man laat zien, is even mythisch als het Wilde Westen dat hij in vele westerns vastlegde. Schaamteloos omarmt The Quiet Man Ierse clichés over volksaard en ongerept natuurschoon. De muziek van Victor Young verwijst naar sentimentele volksliedjes. De fraaie, Oscarwinnende kleurenfotografie zit vol diepgroene landschappen en woeste kliffen. Alle Ieren lusten een borrel en zijn temperamentvol.

Ook hoofdpersoon Mary Kate (Maureen O’Hara) is een stereotype: de vurige roodharige. Als de Amerikaanse bokser Sean Thornton (John Wayne) terugkeert naar zijn geboortedorp en haar het hof maakt, beginnen de problemen. Wat volgt is een Taming of the Shrew-achtig verhaal dat draait om de weigering van de voormalig bokskampioen, die ooit iemand per ongeluk doodsloeg in de boksring, om te vechten voor zijn bruidsschat. Zolang dit niet gebeurt, ontzegt Mary Kate hem het huwelijksbed. Twee trotse en koppige mensen die geen zin hebben water bij de wijn te doen, meer heeft Ford niet nodig om een buitengewoon onderhoudende romantische komedie te maken.

    • André Waardenburg