Jamaicaanse Shelly Ann-Fraser prolongeert olympische titel op 100 meter

Fraser viert haar overwinning op de 100 meter door het tonen van de Jamaicaanse vlag. Foto AFP / Ben Stansall

Shelly-Ann Fraser heeft vanavond, net als vier jaar geleden in Peking, goud veroverd op de 100 meter. De Jamaicaanse atlete bleef in het olympisch stadion de Amerikaanse Jeter en haar landgenote Veronica Campbell-Brown voor.

De 25-jarige Fraser sprintte in Londen naar een tijd van 10.75 seconden en was daarmee drie honderdsten sneller dan Jeter, de regerend wereldkampioene.

De ontknoping van de 100 meter voor mannen staat voor morgenavond gepland. Ook dan heeft Jamaica met Usain Bolt en Yohan Blake de topfavorieten in huis. Namens Nederland hoopt Churandy Martina de eindstrijd te halen.

Lees hier meer over het bijzondere verhaal Shelly-Ann Fraser.

Britse Ennis beste op zevenkamp

De Nederlandse atletes Dafne Schippers en Nadine Broersen zijn er op de olympische zevenkamp net niet in geslaagd om de top tien te halen. Schippers eindigde als elfde, Broersen als twaalfde. De ongenaakbare Britse Jessica Ennis pakte het goud met een uitmuntende score van 6955 punten. De Russische Tatyana Chernova eiste net voor Lyudmyla Yosypenko uit Oekraine het zilver voor zich op.

Het verschil tussen Schippers en Broersen bedroeg na zeven onderdelen slechts vijf punten (6324 om 6319). Voor Broersen betekende dat een persoonlijk record. Bovendien sloten beide Nederlandse atleten de zevenkamp af met een persoonlijk record op de 800 meter.

Jessica Ennis viert haar overwinning op de zevenkamp. Foto Reuters / David GrayJessica Ennis viert haar overwinning op de zevenkamp. Foto Reuters / David Gray

Succesvolle avond voor Britse atleten

Naast Ennis wisten nog twee andere Britse atleten vanavond goud te halen in het olympisch stadion. Greg Rutherford was de beste bij het verspringen en Mohamed Farah wist het feest voor GRoot-Brittannië compleet te maken door het goud te veroveren op de 10.000 meter.

Spelen voorbij voor Van Iersel en Keizer

Beachvolleybalsters Marleen van Iersel en Sanne Keizer zijn vanavond in de achtste finales van het olympisch toernooi uitgeschakeld. Het Nederlandse duo had niets in te brengen tegen de Amerikaanse speelsters Kerri Walsh en Misty May-Treanor, de olympisch kampioenen van 2004 en 2008: 13-21, 12-21.

Het beachvolleybaltoernooi in Londen gaat verder zonder Nederlandse vrouwen. Gisteren viel voor Madelein Meppelink en Sophie van Gestel eveneens het doek in de achtste finales. Bij de mannen zijn Reinder Nummerdor en Richard Schuil nog wel in de race om de medailles. Zij bereikten vanmiddag de kwartfinale.

    • Pim van den Dool