Internationaal onderzoek zaak-Robert M. leidt tot 43 arrestaties

Het onderzoek naar de internetcontacten van Robert M. heeft inmiddels wereldwijd geleid tot 43 arrestaties. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het onderzoek naar de internetcontacten van Robert M. heeft wereldwijd inmiddels geleid tot 43 arrestaties. Ook zijn in totaal 140 jonge slachtoffers geïdentificeerd. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten vanmiddag bekendgemaakt.

Eind mei sprak het Korps Landelijke Politie Diensten nog van 33 arrestaties, schrijft persbureau Novum. De 43 arrestaties werden de afgelopen twee jaar verricht. De zaak kwam aan het rollen doordat een hotelmanager uit Massachusetts een foto stuurde aan een undercoveragent in Boston.

Op de foto van een halfnaakte achttien maanden oud jongetje was een speelgoedkonijn te zien. Onderzoekers kwamen er achter dat het konijn een karakter was uit een in Nederland populair boek, waarna uiteindelijk Robert M. in de boeien werd geslagen.

Onderzoek naar gevonden foto’s loopt nog door

M. werd op 21 mei veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het seksueel misbruik van 67 kinderen op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Op 15 november vindt een regiezitting van het hoger beroep plaats bij het Amsterdamse gerechtshof.

Het onderzoek naar de honderdduizenden foto’s die gevonden zijn op computers van de aangehouden verdachten loopt nog altijd. Het onderzoek wordt daarmee alsmaar groter. Onder de inmiddels opgepakte mensen bevinden zich behalve M. en de hotelmanager uit Massachusetts een poppenspeler uit Florida en een medisch technicus uit Kansas.

    • Pim van den Dool