Hij: 'Zij corrigeert mijn waanideeën'

Jaap Sneeboer is de derde generatie van het familiebedrijf in tuingereedschap. Samen met zijn vrouw Wilma Peelen is hij directeur-grootaandeelhouder. Begin volgend jaar bestaat het bedrijf honderd jaar.

Jaap Sneeboer (56), getrouwd. Heeft een zoon en een dochter. Nam in 1986 de firma Sneeboer, producent van roestvast, handgemaakt tuingereedschap, over van zijn vader.

„Toen ik het bedrijf overnam, was Sneeboer nog een kleine smederij met een winkeltje in de dorpsstraat. Dat was geen doen: door het gehamer in de smederij kwamen bij de buren de tegels in de badkamer van de muur. In 1990 hebben we een andere smederij overgenomen en toen verdubbelde de omzet meteen. In 1992 zijn we naar een andere locatie verhuisd. Maar de grote groei van het bedrijf kwam nadat het Britse tuinblad Gardens Illustrated een artikel over ons had gepubliceerd. Voor die tijd verkochten we 95 procent van onze producten in Nederland, nu wordt 85 procent geëxporteerd. De eerste buitenlandse bestelling kwam van de bestuursvoorzitter van Goldman Sachs. Hij stuurde het geld contant per koerier!

„Er zit nogal wat familie in het bedrijf: twee broers, een zus, twee zonen van mijn broer, een zoon van mijn zus, een neef en zijn vriendin. Ze werken in de werkplaats, op kantoor en in de marketing. Ik doe de inkoop, de verkoop in het buitenland en verder draag ik veel waanideeën aan die Wilma dan weer corrigeert. Zij doet de boekhouding en het personeelsbeleid. We zijn het niet altijd met elkaar eens. We hebben dan ook allebei een eigen kantoor.

„Toen ik in 1986 begon, dacht ik: ik wil het honderdjarig bestaan in 2013 meemaken en dan stop ik. Maar ik vind het nog veel te leuk. Ik ontmoet door dit bedrijf zoveel interessante mensen. In Engeland hebben we zelfs een fanclub.

„Onze zoon en dochter studeren in Groningen en onze zoon heeft wel belangstelling om het bedrijf over te nemen. We zien wel. Als we dat over een jaar of vijf weten, is het goed.”

Zij: ‘Crisis? Merken we niets van’

Wilma Peelen (53), samen met haar echtgenoot Jaap directeur-grootaandeelhouder van Sneeboer & Zn.

„Toen we de zaak net hadden overgenomen, stonden we heel vaak op tuinbeurzen om het bedrijf meer bekendheid te geven. Door de week produceerden we het gereedschap, in het weekend verkochten we het. Ik zou nu niet meer weten hoe we dat zouden moeten doen. Maar op die manier hebben we veel interessante mensen uit de tuinwereld ontmoet en groeide ons bedrijf. Nu verkopen we vooral via speciaalzaken en per postorder. Onze klanten zijn tuinliefhebbers en mensen die beroepsmatig tuinieren. Catherine Deneuve, Elton John en Andy Gibb hebben ook wel eens een bestelling geplaatst, maar dat zal wel voor hun tuinpersoneel zijn geweest.

„Met zoveel familieleden in het bedrijf lopen werk en privé natuurlijk wel eens door elkaar. Het is heel fijn dat onze werknemers daardoor bovengemiddeld betrokken zijn bij het bedrijf. Maar je moet er niet aan denken dat je je familieleden zou moeten ontslaan. Gelukkig gaat het heel goed met Sneeboer. Van de crisis merken we niets. Duitsland is de grootste markt, op de voet gevolgd door de VS. En onlangs hebben we een eerste order uit India gekregen.

„We proberen al ons gereedschap uit in onze eigen tuin. Verder krijgen we veel reacties en suggesties van beursbezoekers. Regelmatig krijgen we een verzoek om een speciaal stuk gereedschap te maken voor iemand. Als we er dan brood in zien, gaan we het op grotere schaal maken. We maken nog steeds alles zelf, met de hand, in eigen smederij, hier in Bovenkarspel-Grootebroek, waar het in 1913 allemaal begonnen is.”

    • Friederike de Raat