Hij: ‘Zij corrigeert mijn waanideeën’

Jaap Sneeboer is de derde generatie van het familiebedrijf in tuingereedschap. Samen met zijn vrouw Wilma Peelen is hij directeur-grootaandeelhouder. Begin volgend jaar bestaat het bedrijf honderd jaar.

Foto David Galjaard

Jaap Sneeboer (56), getrouwd. Heeft een zoon en een dochter. Nam in 1986 de firma Sneeboer, producent van roestvast, handgemaakt tuingereedschap, over van zijn vader.

„Toen ik het bedrijf overnam, was Sneeboer nog een kleine smederij met een winkeltje in de dorpsstraat. Dat was geen doen: door het gehamer in de smederij kwamen bij de buren de tegels in de badkamer van de muur. In 1990 hebben we een andere smederij overgenomen en toen verdubbelde de omzet meteen. In 1992 zijn we naar een andere locatie verhuisd. Maar de grote groei van het bedrijf kwam nadat het Britse tuinblad Gardens Illustrated een artikel over ons had gepubliceerd. Voor die tijd verkochten we 95 procent van onze producten in Nederland, nu wordt 85 procent geëxporteerd. De eerste buitenlandse bestelling kwam van de bestuursvoorzitter van Goldman Sachs. Hij stuurde het geld contant per koerier!

„Er zit nogal wat familie in het bedrijf: twee broers, een zus, twee zonen van mijn broer, een zoon van mijn zus, een neef en zijn vriendin. Ze werken in de werkplaats, op kantoor en in de marketing. Ik doe de inkoop, de verkoop in het buitenland en verder draag ik veel waanideeën aan die Wilma dan weer corrigeert. Zij doet de boekhouding en het personeelsbeleid. We zijn het niet altijd met elkaar eens. We hebben dan ook allebei een eigen kantoor.

„Toen ik in 1986 begon, dacht ik: ik wil het honderdjarig bestaan in 2013 meemaken en dan stop ik. Maar ik vind het nog veel te leuk. Ik ontmoet door dit bedrijf zoveel interessante mensen. In Engeland hebben we zelfs een fanclub.

„Onze zoon en dochter studeren in Groningen en onze zoon heeft wel belangstelling om het bedrijf over te nemen. We zien wel. Als we dat over een jaar of vijf weten, is het goed.”