Heineken wint slag om de 'tijger' van Azië

Het Holland Heineken House is een doorslaand succes. Duizenden bezoekers betalen per dag 12,50 euro om olympische helden uit Nederland toe te juichen. Goed voor het imago van Heineken, zeker. Maar beleggers vieren zo hun eigen feestje nu de slag om Heinekens dochter in Singapore beslecht lijkt te zijn. De Amsterdamse bierbrouwer maakte vrijdagmiddag bekend dat Fraser and Neave akkoord is gegaan met een bod op Asian Pacific Breweries. De Nederlandse bierbrouwer betaalt een slordige 3,3 miljard euro voor een belang van 40 procent in de brouwer van het in Indonesië zo populaire Tiger-bier. Om de brouwerij helemaal in handen te krijgen, moet Heineken nog bijna een miljard euro extra ophoesten. Maar beleggers vinden dat geen bezwaar. Met een koerswinst van bijna 4 procent was Heineken een van de grootste stijgers op de Amsterdamse beurs.

... en dalers

DE verliest beurswaarde na fraude Brazilië

Het was zo’n feest, nog geen twee maanden geleden, toen Douwe Egberts (DE Master Blenders 1753, zoals het bedrijf intussen heet) een officiële notering kreeg aan de Amsterdamse Beurs. Inmiddels is er van feestvreugde geen sprake meer. De reden? De geconstateerde boekhoudfraude bij DE’s dochteronderneming in Brazilië, die het koffie- en theebedrijf naar verwachting 45 tot 55 miljoen euro aan nettowinst zal schelen. Op de dag na de bekendmaking werd in één klap 350 miljoen euro aan beurswaarde weggevaagd. En wat te denken van de reputatieschade die Douwe Egberts door de kwestie kan oplopen? Dit boekhoudschandaal is bij lange na niet zo groot als de bekendste voorbeelden uit de geschiedenis – Ahold, World Online – maar de associatie is er. Dat kan niemand helpen.