Gevechten in Aleppo gaan door - rebellen verwachten ‘groot offensief’

Name: 2012-08-04T102843Z_01_GOT03_RTRMDNP_3_SYRIA-CRISIS.JPG Caption: ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH A Free Syrian Army fighter gestures as others carry a fighter shot by Syrian Army soldiers during clashes in the Salah al-Din neighbourhood of central Aleppo August 4, 2012. REUTERS/Goran Tomasevic (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) TEMPLATE OUT Strijders van het Vrije Syrische Leger tijdens gevechten in de Salah a-Din-wijk in Aleppo. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Het Syrische leger vecht met rebellen rondom de radio- en televisiegebouwen in Aleppo. Opstandelingen in de grootste stad van het land bereiden zich voor op een “groot offensief” van het regime.

Dat melden Syrische activisten aan persbureau Reuters. Het leger bestormde gisteren de nieuwste verzetshaard in hoofdstad Damascus in een poging terrein terug te winnen van de rebellen. Het conflict in Syrië intensiveerde de afgelopen weken, toen de gevechten ook voor het eerst Damascus en Aleppo bereikten in de zeventien maanden durende opstand.

Volgens activisten en ooggetuigen hebben sluipschutters in Aleppo de gebouwen van de staatsomroep omsingeld en worden opstandelingen beschoten. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt de gevechten in de stad.

VN veroordeelt Syrië

Gisteren veroordeelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Syrische regering om haar gewelddadige optreden tegen haar bevolking. De Vergadering hekelde de inzet van tanks, geschut, gevechtshelikopters en -vliegtuigen in Aleppo en Damascus.

“De eerste stap naar een eind aan het geweld moet door de Syrische regering worden genomen”, stelde de niet-bindende resolutie. Ook maanden de VN-leden president Bashar Assad zijn chemische en biologische wapens achter slot en grendel te houden.

Via Jordanië worden goederen, waaronder wapens, Syrië ingesmokkeld:

    • Hans Klis