Feesttent op festival Overijssel omgewaaid - ‘vijftien gewonden’

Beeld NOS.nl

Een feesttent op het Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerwold is vanavond ingestort. Vijftien mensen raakten gewond, maar geen van allen zwaar. Dat laat een politiewoordvoerder weten.

De tent begaf het rond 21.00 uur. Volgens de politiewoordvoerder is de tent omgewaaid. Hulpdiensten zijn volgens nos.nl massaal uitgerukt en waren in ongeveer tien minuten ter plaatse. Zij hebben mensen onder het tentzeil vandaan gehaald en afgevoerd.

In de tent zou een concert worden gegeven door Rowwen Hèze. Dat was nog niet begonnen, waardoor de tent nog niet helemaal vol was.

‘De wind kwam onder de hoofdtent’

Journalist en muzikant Jean-Paul Heck, die op het terrein was, zei tegen het televisieprogramma Nieuwsuur dat sprake zou zijn van tientallen gewonden. Volgens Heck begon het ineens flink te hagelen en waaien.

“De wind kwam onder de hoofdtent en kwakte hem daarna gewoon neer.”

In de tent waren volgens Heck wel degelijk al honderden mensen aanwezig, ondanks dat Rowwen Hèze pas om 22.30 uur zou optreden. Precies het gedeelte waar de mensen stonden is volgens Heck ingestort, het deel waar de instrumenten van Rowwen Hèze staan niet.

Rowwen Hèze laat via Twitter echter weten dat grote schade is ontstaan aan de apparatuur en instrumenten van de band:

Twitter avatar RowwenHeze Rowwen Hèze Vreselijk nieuws.. Noodweer in Steenwijkerwold. De tent is helemaal ingezakt. Hopelijk zijn er geen gewonden!!
Twitter avatar RowwenHeze Rowwen Hèze Grote schade aan apparatuur en instrumenten. Wordt een grote uitdaging voor morgen…

Mogelijk valwind die instorting veroorzaakte

Een woordvoerder van weeronline.nl zegt tegen persbureau Novum dat mogelijk een valwind gecombineerd met veel neerslag de instorting van de tent heeft veroorzaakt.

“Er was sprake van hagelstenen van een tot twee centimeter doorsnee. Dat geeft aan dat het een heftige bui moet zijn geweest.”

Bij een weerstation op enige afstand van het festivalterrein werden al windsnelheden tot 75 kilometer per uur gemeten, vertelt hij.

“Dat was er nog een stukje van af, dus het kan best zijn dat snelheden hoger dan honderd kilometer per uur zijn bereikt.”

Het ongeluk in Steenwijkerwold roept herinneringen op aan het drama op Pukkelpop vorig jaar in België. Daar vielen na noodweer door omwaaiende bomen en instortende tenten vijf doden en honderdvijftig gewonden. In Overijssel zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen, zegt de politie.

    • Niels Posthumus