Explosie autobom in Tripoli bij gebouwen militaire politie

In Tripoli ontplofte vanochtend vroeg een autobom bij de kantoren van de militaire politie. Het was de eerste keer dat zoiets gebeurde in de hoofdstad sinds de dood van de Libische leider Moammar Gaddafi.

Bij de explosie raakte een Tunesische burger gewond, meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij de Libische veiligheidsdiensten. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslag zit. De afgelopen dagen vonden er al verschillende gewelddadige incidenten plaats in Libië, al was dat voornamelijk in het oosten van het land. Onder andere een voormalige legerofficier werd vermoord.

Milities zorgen voor veel onrust

In Libië genieten de milities, die eerder streden tegen het regime van wijlen Moammar Gaddafi, grote macht. Milities weigeren zicht te ontwapenen en botsingen tussen de milities en met de regering zorgen regelmatig tot het oplaaien van geweld in het land.

Op 16 juli werd Nabil Elalem, de voorzitter van het Olympisch Comité van Libië, nog ontvoerd in Tripoli. Bijna een week later werd hij vrijgelaten. Vermoedelijk had het iets te maken met de golf van vergeldingen van rivaliserende milities tegen elkaar en aanhangers van het voormalige regime.

    • Hans Klis