Een paar stijgers, heel veel dalers

Het verloop van de WOZ-waarde verschilt sterk tussen gemeenten. Deze krant ging naar stijger Zederik en daler Laarbeek. Twee woningmarkten in perspectief.

Eppo König

Ze bestaan nog. Gemeenten waar de prijzen van woningen niet dalen, maar stijgen. In 7 van de huidige 415 gemeenten in Nederland is de gemiddelde woningwaarde dit jaar gestegen, maakte het CBS deze week bekend. Een opmerkelijke prestatie, als je bedenkt dat de huizenprijzen sinds 2008 met circa 12 procent zijn gedaald.

Bovenaan de lijst staat vestingstad Sluis in Zeeuws-Vlaanderen waar de WOZ-waarde met 1,1 procent groeide. Onderaan staat het Oost-Gelderse Montferland met een daling van 9 procent in één jaar.

Het zijn beiden grensgemeenten in krimpregio’s, maar de lokale woningmarkt werkt er precies andersom, bevestigen woordvoerders van de gemeenten. Sluis is in trek bij Belgen, omdat de huizen aan de Belgische kust duurder zijn. In Montferland liggen de huizenprijzen juist wat hoger dan in Duitsland, wat tot meer verhuizingen over de grens zou leiden.

Datzelfde Sluis kwam deze week overigens ook in het nieuws als de gemeente met de hoogste leegstand (22 procent). Niet voor de eerste keer; het grote aantal tweede (vakantie)woningen in Sluis, die officieel onbewoond zijn, tilt de statistieken omhoog .

Naast Zeeuws-Vlaanderen blijft de huizenmarkt aantrekken in bijvoorbeeld de regio Amsterdam en op eilanden als Terschelling en Ameland. De marktprijzen, en daarmee de WOZ-waarde, dalen het hardst in Oost-Nederland, van Groningen tot Limburg.

Bij sommige plaatsen roepen de verschillen in de gemeentelijke taxaties vragen op. Deze krant ging naar twee gemeenten. Een stijger, Zederik onder Utrecht. En een forse daler, Laarbeek bij Eindhoven. Het zijn kleine gemeenten op een uurtje rijden van elkaar. Ze bestaan allebei uit een paar oude dorpen, liggen beide in het groen en dichtbij een grote stad. Alleen zeg je in Zederik „dag hoor” en in Laarbeek „houdoe”.

In Zederik steeg de WOZ-waarde dit jaar met 0,7 procent, in Laarbeek was er een daling van 7 procent. Twee woningmarkten in perspectief.

    • Eppo König