Droog en koel

Van het wisselvallige zomerweer zijn we voorlopig nog niet verlost, al lijkt het volgende week langzaam minder buiig te worden. Zoals we deze zomer al vaker zagen, wordt het weer bij ons beïnvloed door een koude bel met lucht op hoogte, die zich uitstrekt van Scandinavië in de richting van Spanje, een zogenoemde hoogtetrog. Ons land ligt vandaag net ten westen van deze hoogtetrog met de warmere lucht. In grote delen van Duitsland en Noord-Frankrijk wordt met gemak nog 25 graden gehaald.

De komende dagen zien we een oostwaartse verplaatsing van de koude luchtbel en aan de grond komt het azorenhogedrukgebied vanaf Spanje onze kant op, om zich uiteindelijk boven de Britse eilanden te settelen. Voor ons betekent dit droger weer in de loop van de week, maar zeker niet heel warm. Door de wat ongelukkige positionering van het hogedrukgebied is de wind bij ons namelijk noordwestelijk, met koele lucht.

Allereerst vallen er dit weekend nog flink wat buien, soms met onweer, vooral in het noordoosten. Limburg komt er het beste vanaf met een enkele bui. Overal is er ruimte voor de zon. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het 20 tot 24 graden. De zondag wordt wat droger dan zaterdag. Vanaf maandag elke dag steeds wat droger, maar het blijft koel.